Виготовлення бокових стін кузову вагона

Основні складові частини кузова пасажирського та вантажного вагонів представляють собою складні великогабаритні конструкції, які складаються із елементів, з’єднаних між собою зварюванням.

В склад елементів входять різноманітні види прокату (листові, профільні або спеціальні). Прокат перед розкроєм із готівки та після розкрою – правлять, що забезпечує більшу точність під час розмітки та різки. Листовий та профільний прокат, що потрапляє на ВБЗ може мати окалину та ржу або покритий мастилом для консервації. В цьому випадку проводиться очищення поверхонь з послідовним пасівіруванням та ґрунтуванням.

Після підготовки прокату виконують наступні операції:

різка металу на заготівки;

обробка кромок під зварювання;

правка;

зачищення заусенців;

Загальна характерна особливість конструкції бокових стін кузовів пасажирських та вантажних вагонів полягає у використанні плоских або гофрованих листів полотнищ, з’єднаних зварюванням з елементами каркасу.

Бокові стіни кузову вагону виготовляють окремим або суміщеним способом.

При окремому способі - складання та зварювання листів обшивки бокових стін та елементів каркасу виконують на спеціалізованому верстаті. Таким способом, наприклад, виготовляють бокові стіни піввагону.

Суміщений спосіб передбачає повне виготовлення бокових стін на одній або декількох позиціях. Таким способом частіш користуються при виготовленні бокових стін пасажирських вагонів.

Оснащення стендів для складання та зварювання полотнищ обшивки вибирають у залежності від прийнятого способу зварювання.

Для зварювання листів обшивки можна застосовувати метод автоматичного зварювання під шаром флюсу на тонких підкладних мідних смугах товщиною 2ч3 мм, які застерігають шов від прожогів та протікання. Після зняття звареного полотнища підкладні смуги рихтують та знов кладуть на стенд. Основною умовою отримування якісного зварювання на підкладних смугах є щільне притискання до них кромок листів. Такий метод рекомендують застосовувати при зварюванні маловуглецевих сталевих листів товщиною від 2 до 8 мм з старанно підігнутими кромками, з’єднаними в дотик або в нахлист. Зазор при стиковому з¢єднанні не повинен перевищувати 1 мм.

Зварювання за допомогою автомата тракторного типу ТС-32, забезпечує зворотне формування дотикових швів при використанні мідних підкладок у вигляді смуг спеціального профілю. Цей спосіб застосовуються для з¢єднання листів товщиною 3-12 мм.

Для автоматичної зварювання листів обшивки з більшими зазорами у місцях стиків, рекомендують застосовувати стенд з жолобами, заповненими флюсом, які застерігають від протікання зварювальної купелі.

Зварювання стикових з¢єднань гофрованих листів товщиною 1,5-4 мм із маловуглицевої сталі виконується ручним або напівавтоматичним зварюванням у середовищі запобіжних газів.

Листи товщиною 1,5-3 мм, з’єднані внахлист зварюються автоматичним зварюванням, а також крапковим та шовним електроконтактним зварюванням, які забезпечують високу продуктивність процесу при роботі з різними металами, найменш зварювальні деформування у процесі зварювання та можливість впровадження повної автоматизації процесу.

Електроконтактне зварювання застосовують при виготовленні бокових та торцевих стін, даху, металевого помосту, кришок люків піввагонів, металевих дверей та інші.

Для транспортування зварних полотнищ бокових стін застосовують спеціальні траверси з прихватами пневматичної або магнітної дії, транспортні портали.

Каркас, бокової стіни виготовляють за наступною технологією:

виготовляють складові елементи (кінцеві стінки, поздовжні проміжні, нижні та верхні обвязочні елементи);

збирання елементів каркасу на прихватах або у затискному кондукторі;

з¢єднання елементів каркасу ручним дуговим або напівавтоматичним зварюванням з одного боку;

кантують та зварюють з’єднання з зворотного боку;

правлять каркас після зварювання;

контроль якості швів та перевірка геометричних розмірів.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1201;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.