Прогноз структури капіталу відповідно зі стратегією підприємства

Стратегічна політика структури капіталу – це його оптимізація.

Оптимізація структури капіталу є однією з найбільш важливих і складних завдань, які розв’язуються в стратегічному аналізі.

Оптимальна структура капіталу являє собою таке співвідношення використання власних в позикових коштів, при якому забезпечується найбільш ефективна пропорційність між коефіцієнтом фінансової рентабельності і коефіцієнтом фінансової стійкості підприємства. Тобто максимізується його ринкова вартість.

Процес оптимізації структури капіталу здійснюється за наступними етапи:

1. Аналіз капіталу підприємства. Основна мета цього аналізу – виявлення тенденцій динаміки обсягу і складу капіталу у перед плановому періоді і їх впливу на фінансову стійкість і ефективність використання капіталу.

2. Оцінка основних факторів, що визначають формування структури капіталу. Основними факторами такої оцінки можуть бути: галузеві особливості операційної діяльності підприємства; стадія життєвого циклу підприємства; кон’юнктура товарного ринку; кон’юнктура фінансового ринку; рівень рентабельності операційної діяльності; коефіцієнт операційного левериджу; відношення кредиторів до підприємства; рівень оподаткування прибутку; фінансовий менталітет власників і менеджерів підприємства; рівень концентрації власного капіталу.

3.Оптимізація структури капіталу за критерієм максимізація рівня фінансової

рентабельності. Для проведення таких розрахунків оптимізації використовується механізм фінансового левериджу.

4. Оптимізація структури капіталу за критерієм мінімізації його вартості. Процес цієї оптимізації заснований на попередній оцінці вартості власного і позикового капіталу при різних умовах його залучення і здійснення багатоваріантних розрахунків середньозваженої вартості капіталу.

5. Оптимізація структури капіталу за критерієм мінімізації рівня фінансових ризиків фінансових ризиків. Цей метод оптимізації структури капіталу пов’язаний з процесом диференційованого вибору джерел фінансування різних складових частин активів підприємства.

6. Формування показника цільової структури капіталу. Граничні межі максимально

рентабельної і мінімально ризикованої структури капіталу дозволяють визначити поле вибору конкретних його значень на плановий період.

Аналіз структури капіталу, його факторів показує, що вона тісно пов’язана із системою прогнозування показників підприємства.

Основною метою аналізу капіталу підприємства є з’ясування тенденції динаміки

обсягу і структури капіталу в наступному періоді та їх впливу на фінансову стійкість та ефективність використання капіталу.

У процесі оцінки діяльності підприємства можуть бути прогнозовані:

- середні темпи зростання фінансових ресурсів, які формуються з

власних джерел;

- мінімальна частина власного капіталу в загальному обсязі капіталу,

який використовується підприємством;

- коефіцієнт дохідності власного капіталу підприємства;

- співвідношення оборотних і необоротних активів підприємства;

- мінімальний рівень ліквідних активів, що забезпечують поточну

платоспроможність підприємства..

Таким чином, головна мета стратегічного аналізу структури капіталу – це

формування такого співвідношення, яка за найнижчої вартості капіталу допомагатиме підтримувати стабільні доходи і дивіденди для акціонерів.

Стратегічна політика базується на стратегічному аналізі структури капіталу, метою якого є його оптимізація.

Оптимізація структури капіталу є однією з найбільш важливих і складних завдань, які розв’язуються в стратегічному аналізі.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1142;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.