Загальні функції управління

Функція управління - вид діяльності, заснований на поділі і кооперації менеджменту, який характеризується певною однорідністю, складністю і стабільністю впливів на об'єкт з боку суб'єкта управління.

Функції управління і встановлення обсягу робіт з кожної функції є основою для формування структури системи управління та взаємодії її компонентів.

Зміст і набір функцій, здійснюваних в процесі управління, залежать від типу організації (ділова, адміністративна, суспільна, освітня, армійська і так далі), від розмірів організації, від сфери її діяльності (виробництво, торгівля, надання послуг), від рівня в управлінській ієрархії (вище керівництво, управління середнього рівня, нижчий рівень управління), від функціональної сфери (виробництво, фінанси, маркетинг, кадри).

Можна згрупувати всі види управлінської діяльності в п΄ять основних (загальних) функцій:

1. Плануваннявключає встановлення цілей і розробку шляхів їх досягнення.

2. Організація включає визначення особливих дій, ресурсів, необхідних для досягнення визначених цілей, а також ухвалення рішень щодо розподілу повноважень, обов'язків і відповідальності між підрозділами і посадовими особами.

3. Керівництво (координація і регулювання) включає повідом­лення працівникам, в чому полягають їх обов'язки по виконанню плану компанії, з метою координації їх дій.

4. Мотивація включає забезпечення такого організаційного оточення, в якому працівники спонукаються виконувати свої обов'язки найкращим чином.

5. Контрольвключає наглядову і регулюючу діяльність, націлену на забезпечення виконання завдань організації згідно з планами.

Сучасна теорія і практика менеджменту виділяє нові функції:

маркетинг – включає дослідження ринкових умов функціонування фірми з метою виробництва такої продукції, яка б задовольняла потреби споживачів;

інноваційна функція забезпечення постійного удосконалення виробництва на основі впровадження новітних технологій, продукції, засобів управління тощо.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 655;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.