Соціально-психологічні методи

Соціально-психологічні методи - це способи здійснення управлінських дій на персонал, засновані на використанні закономірностей соціології і психології. Ці методи спрямовані як на групу співробітників, так і на окремих осіб.

За масштабами і способами впливу їх можна поділити на:

соціологічніметоди - спрямовані на групи співробітників в процесі їх виробничої взаємодії: підви­щення соціально-виробничої активності (копіювання лідерів, вста­новлення стандартів зразкової поведінки в усіх сферах діяльності); підтримка соціальної спадкоємності (конкурси майстерності, при­своєння кваліфікаційних відмінностей, свята з приводу ювілеїв і успішного завершення великих ділових операцій та ін.); соціальне нормування (встановлення норм відносин між працівниками фірми, правил внутрішнього розпорядку, виробничого етикету, виробітку і неухильне дотримання єдиних цінностей для всього персоналу фірми та ін.); моральне стимулювання (індивідуальне і колективне).

психологічні методи - цілеспрямовано впливають на внутрішній світ конкретної особи: гуманізація праці (ліквідація монотонності, колірне забарвлення приміщень і устатку­вання, використання спеціально підібраної музики); психологічне спонукання (заохочення творчості, ініціативи і самостійності); задо­волення професійних інтересів, підвищення творчого змісту праці; розробка мети за психологічними характеристиками і розвиток не­обхідних психологічних рис; комплектування малих груп за крите­рієм психологічної сумісності працівників.

 

Питання 4. Функції управління

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 782;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.