Вибір граматичної форми числівника

Нераціональне використання кількісних числівників являє собою ще один вид морфологічних помилок. При вживанні кількісних числівників потрібно пам'ятати такі правила:

Усі кількісні числівники відмінюються. При цьому змінюються тільки друга частина в складних числівниках на позначення десятків і всі частини – в складних числівниках на позначення сотень та складених кількісних числівниках. Наприклад: до п'ятисот сімдесяти чоловік; з трьомастами шістдесятьма експонатами.

Невідмінювання або неповне відмінювання складних і складених числівників є помилкою. У текстах кількісні числівники записуються цифрами. Щоб уникнути помилки в усному називанні їх в офіційній обстановці, необхідно подавати їхні словесні відповідники у відповідних відмінкових формах.

Складені числівники ніколи не повинні включати збірні числівники. Наприклад, неправильними є форми: двадцять двоє осіб, сімдесят семеро тощо.

При позначенні конкретних предметів можливим є використання слів одиниця, пара, штука, екземплярта ін. Обов’язковим є вживання таких слів при називанні кількості предметів, що вживаються тільки у множині. Наприклад: двадцять п’ять штук ножиць, вісімнадцять пар чобіт.

Числівник півторау формі називного (знахідного) відмінка поєднується з іменником у формі родового відмінка в однині. Наприклад:

півтора вагона;

півтори машини.

У поєднанні з дробовими числівниками іменник вживається у тому відмінку, якого вимагає останнє слово дробового числівника: п’ять і одна четверта грама (неправильно: грамів), більше п’ятдесяти і п’яти десятих процента (а не процентів).

У наукових текстах кількісні числівники, як правило, записуються цифрами, крім випадків, коли простий кількісний числівник називає однозначне число без вказівки на одиниці виміру: таких виробів має бути не більше трьох. Так само записуються прості числівники на позначення часових меж: випробування триватимуть три - п’ять місяців.

Порядкові числівники, що передаються арабськими цифрами, вводяться в текст із відмінковими закінченями: по 1-му класу; після 3-ї спроби. У разі перерахування кількох порядкових числівників відмінкове закінчення ставиться тільки після останнього з них: 1, 2 і 3-го сортів.

Складні слова з першою числівниковою частиною можуть писатися комбіновано: 20-процентний, 4-міліметровий. Дозволяється другу основускорочувати, якщо вона позначає одиницю виміру: 50-км, 4-мм.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1768;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.