Система, структура та організація діяльності органів прокуратури

Прокуратура являє собою єдину централізовану систему органів, об’єднаних спільними завданнями та функціями. Система органів прокуратури – це упорядкована будова прокурорських органів різних рівнів і компетенції, об’єднаних спільною метою і єдиною підпорядкованістю Генеральному прокурору України. Ця система будується відповідно до державного устрою й адміністративно-територіального поділу України, а також спеціалізації.

Систему органів прокуратури становлять Генеральна прокуратура України, прокуратури Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя (на правах обласних), міські, районні, міжрайонні та районні в містах прокуратури. У разі необхідності Генеральний прокурор України може створювати спеціалізовані прокуратури на правах обласних, міських, районних та міжрайонних прокуратур.

Генеральна прокуратура України – найвища ланка системи. Вона визначає стратегію і тактику діяльності прокуратури, здійснює нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів юридичними та фізичними особами. Генеральну прокуратуру України очолює Генеральний прокурор України, який має першого заступника та заступників.

Генеральний прокурор визначає штатну чисельність працівників управлінь та відділів і затверджує Положення про структурні підрозділи Генеральної прокуратури України.

Генеральна прокуратура України створює Єдиний реєстр досудових розслідувань та забезпечує його ведення органами досудового розслідування. Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань затверджується Генеральним прокурором України за погодженням з керівниками органів досудового розслідування.

Спільно з органами досудового розслідування та за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі статистики Генеральною прокуратурою України розробляються система й методика обліку кримінальних правопорушень, осіб, які їх вчинили, та руху кримінальних проваджень.

Прокуратури Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, міські, районні, міжрайонні, районні в містах, а також інші прокуратури очолюють відповідні прокурори.

Прокурори Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та інші прокурори (на правах обласних):

1) призначають на посади і звільняють працівників, крім тих, яких призначає Генеральний прокурор України;

2) за погодженням з Генеральним прокурором України вносять зміни до встановлених штатів підлеглих їм прокуратур у межах затвердженої чисельності та фонду заробітної плати.

Прокурори міст з районним поділом здійснюють загальне керівництво підпорядкованими районними прокуратурами і контроль за їх діяльністю, вносять прокурору вищого рівня пропозиції про зміну штатної чисельності підпорядкованих прокуратур, присвоєння класних чинів працівникам цих прокуратур, їх заохочення та накладення на них стягнень.

Прокуратури міст з районним поділом не підміняють підпорядковані прокуратури та не дублюють їх функції.

Спеціалізовані прокуратури будуються на загальних засадах. Перед ними стоять ті ж самі завдання, вони мають такі ж само повноваження з урахуванням специфіки об’єктів нагляду, як і територіальні прокуратури.

Крім того, всі згадані органи прокуратури здійснюють нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів відповідними посадовими особами та громадянами.

У прокуратурах утворюються структурні підрозділи, аналогічні існуючим у Генеральній прокуратурі. Керівники цих прокуратур мають право вносити зміни до встановлених штатів підпорядкованих їм прокуратур у межах затвердженої чисельності і фонду заробітної плати. Такі зміни здійснюються за погодженням з Генеральним прокурором.

Єдиноначальність у роботі органів прокуратури поєднується з колегіальністю під час розгляду найважливіших проблем прокурорської діяльності. У зв’язку з цим у Генеральній прокуратурі, прокуратурі Автономної Республіки Крим, прокуратурах областей і прирівняних до них прокуратурах міст Києва та Севастополя утворюються колегії, які є дорадчими органами.

До складу колегії Генеральної прокуратури входять Генеральний прокурор (Голова), його перший заступник, заступники, прокурор Автономної Республіки Крим та інші керівники органів прокуратури. Персональний склад колегії затверджується Генеральним прокурором.

Формами управління міськими, міжрайонними і прирівняними до них прокуратурами є рішення службової наради при прокурорі, а також письмові й усні його накази, розпорядження і вказівки підпорядкованим працівникам.

Колегії прокуратур розглядають найбільш важливі питання, що стосуються додержання законності, стану правопорядку, діяльності органів прокуратури, виконання наказів Генерального прокурора, кадрові питання, заслуховують звіти підпорядкованих прокурорів, керівників структурних підрозділів та інших працівників прокуратури.

Генеральна прокуратура проводить розширені засідання колегії, де можуть заслуховуватись повідомлення і пояснення керівників міністерств, відомств, органів державного управління, нагляду та контролю, підприємств, установ, організацій, їх об’єднань та інших посадових осіб з приводу порушень законодавства.

Рішення колегій доводяться до відома працівників органів прокуратури. У разі розбіжностей між рішеннями прокурора і колегії прокурор втілює в життя своє рішення, але зобов’язаний доповісти про це Генеральному прокурору України. Члени колегії мають право повідомити свою особисту думку Генеральному прокурору, що може бути підставою для розгляду цих розбіжностей на колегії Генеральної прокуратури України.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1222;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.