Кадри органів прокуратури.

Прокурорами і слідчими можуть призначатися громадяни України, які мають вищу юридичну освіту й необхідні ділові та моральні якості. Вони повинні бути сумлінними, професійно підготовленими працівниками, здатними виконувати завдання, спрямовані на утвердження верховенства права, захист прав людини, інтересів держави та суспільства. Під час добору кадрів вирішальне значення повинні мати професіоналізм, принциповість та непримиримість до будь-яких порушень закону, відданість своїм обов’язкам. Особи, які не мають досвіду практичної роботи за спеціальністю, проходять в органах прокуратури стажування строком до одного року. Порядок стажування визначається Генеральним прокурором України. Особи, вперше призначені на посади помічників прокурорів, прокурорів управлінь чи відділів та слідчих прокуратури, складають Присягу працівника прокуратури.

На посади прокурорів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та прирівняних до них прокурорів призначаються особи віком не молодше 30 років, які мають стаж роботи в органах прокуратури або на судових посадах не менше семи років; на посади районних і міських прокурорів – віком не молодше 25 років із стажем роботи в органах прокуратури або на судових посадах не менше трьох років.

Сумісництво служби в органах прокуратури з роботою на підприємствах, в установах чи організаціях, а також з будь-яким підприємництвом не допускається, за винятком наукової і педагогічної діяльності. Не можуть бути прийняті на посаду прокурора або слідчого прокуратури особи, які були засуджені за вчинення злочину, за винятком реабілітованих.

Відповідно до Закону України «Про прокуратуру», а також Положення про атестування прокурорсько-слідчих працівників органів прокуратури, затвердженого Генеральним прокурором від 9 вересня 1998 р., прокурори і слідчі прокуратури підлягають атестуванню, яке має сприяти забезпеченню оптимальної розстановки кадрів і є важливим засобом оцінки їх ділових та особистих якостей та усунення недоліків у роботі й поведінці. Атестація проводиться один раз на п’ять років. Під час вирішення питання про висунення на вищу посаду чи пониження в посаді, а також у разі наявності серйозних недоліків у роботі або поведінці прокурорів і слідчих атестування за пропозицією керівника відповідної прокуратури або її структурного підрозділу проводиться достроково. Молоді спеціалісти підлягають атестуванню після закінчення стажування, а повторно – через 2 роки. Особи, які мають досвід роботи в правоохоронних органах, але на прокурорсько-слідчі посади були призначені вперше, підлягають атестуванню не раніше ніж через 6 місяців роботи на цих посадах.

При Генеральній прокуратурі України утворюється Вища атестаційна комісія. Її склад затверджується Генеральним прокурором України. Вища атестаційна комісія проводить атестування всіх прокурорсько-слідчих працівників Генеральної прокуратури України (крім членів колегії), прокурорів областей, міст Києва і Севастополя, прирівняних до них прокурорів та їх заступників, заступників прокурора Автономної Республіки Крим і ректора та проректорів Інституту підвищення кваліфікації Генеральної прокуратури України.

Прокурорами Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та прирівняними до них, ректором Інституту підвищення кваліфікації Генеральної прокуратури України, а також за погодженням з Генеральною прокуратурою України прокурорами окремих великих міст з районним поділом утворюються відповідні атестаційні комісії. Ці комісії проводять атестування прокурорсько-слідчих працівників і працівників навчального закладу за винятком тих, що атестуються Вищою атестаційною комісією. Атестаційні комісії утворюються у складі голови, його заступника, відповідального секретаря і членів комісії з числа досвідчених та авторитетних працівників. Атестації, як правило, розглядаються в присутності осіб, які підлягають атестуванню. Комісія може погодитись з висновком атестації або ухвалити інше рішення про відповідність чи невідповідність працівника займаній посаді. Якщо ж ухвалюється рішення про неповну службову відповідність, атестування повторно проводиться через 6 місяців або 1 рік. Комісія може також надати рекомендації про заохочення, присвоєння позачергового класного чину, зарахування в резерв чи призначення на вищу посаду, вивчення та розповсюдження досвіду роботи, направлення на стажування чи навчання з метою підвищення кваліфікації, пониження в класному чині. Рішення комісії в 10-денний строк затверджується відповідним прокурором. Рішення комісії можна оскаржити прокурору вищого рівня.

Генеральний прокурор України звільняється з посади Президентом України й у випадку, коли Верховна Рада України висловлює недовіру Генеральному прокурору України. Він також може бути звільнений з посади у разі:

– закінчення строку, на який його призначено;

– неможливості виконання своїх повноважень за станом здоров’я;

– порушення вимог щодо несумісності;

– набрання законної чинності обвинувальним вироком щодо нього;

– припинення його громадянства;

– подання заяви про звільнення з посади за власним бажанням.

Строк повноважень Генерального прокурора та підпорядкованих йому прокурорів – п’ять років.

Працівники прокуратури повинні особливо суворо дотримуватися вимог закону, проявляти ініціативу в роботі, підвищувати її якість та ефективність і сприяти своєю діяльністю утвердженню верховенства закону, формуванню правосвідомості громадян, поваги до законів, норм і правил суспільного життя. Будь-які порушення прокурорсько-слідчими працівниками законності та службової дисципліни підривають авторитет прокуратури, завдають шкоди інтересам держави та суспільства.

Прокурорсько-слідчі працівники, а також працівники навчальних, наукових та інших установ прокуратури заохочуються за сумлінне і зразкове виконання службових обов’язків, ініціативу та оперативність у роботі.

Заходами заохочення є:1) подяка; 2) грошова премія; 3) подарунок; 4) цінний подарунок; 5) дострокове присвоєння класного чину або підвищення в класному чині; 6) нагородження нагрудним знаком «Почесний працівник прокуратури України».

За особливі заслуги в роботі працівники прокуратури можуть бути представлені до нагородження державними нагородами і присвоєння почесного звання «Заслужений юрист України».

Дисциплінарні стягнення щодо прокурорсько-слідчих працівників, а також працівників навчальних, наукових та інших установ прокуратури застосовуються за невиконання чи неналежне виконання службових обов’язків або за проступок, який порочить їх як працівників прокуратури.

Винесення виправдувального вироку, скасування запобіжного заходу чи інших процесуальних рішень тягне за собою дисциплінарну відповідальність прокурорів і слідчих, якщо ними в процесі слідства були допущені недбалість або несумлінність.

Дисциплінарними стягненнями є:1) догана; 2) пониження в класному чині; 3) пониження в посаді; 4) позбавлення нагрудного знаку «Почесний працівник прокуратури України»; 5) звільнення; 6) звільнення з позбавленням класного чину.

Дисциплінарне стягнення має відповідати ступеню вини та тяжкості проступку. Прокурор, який вирішує питання про накладення стягнення, повинен особисто з’ясувати обставини проступку та одержати письмове пояснення від особи, яка його вчинила. У разі необхідності може призначатись службова перевірка.

Дисциплінарне стягнення накладається протягом одного місяця з дня виявлення проступку, не рахуючи часу службової перевірки, тимчасової непрацездатності працівника та перебування його у відпустці, але не пізніше одного року з дня вчинення проступку. Строк службової перевірки не може перевищувати двох місяців.

 


 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 899;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.