Рівні цілеутворення в інженерній педагогіці.

В інженерній педагогіці прийнято визначати три рівні цілеутворення: глобальний, етапний і оперативний. Іншими словами, цілі можуть бути як стратегічними, так тактичними й оперативними (рис. 3.1).

Рис. 3.1. – Рівні цілеутворення

 

Розглянемо кожний з рівнів цілей.

Стосовно до процесу навчання на глобальному (стратегічному рівні цілеутворення) здійснюється педагогічна інтерпретація суспільно-державного замовлення й побудова моделі особистості учня. Дані цілі будуються на основі нормативних державних документів, які відбиваються в стандарті освіти.

На рівні етапного цілеутворення глобальна мета диференціюється в основні цілі по етапах підготовки. У випадку професійного утворення до етапів підготовки ставляться різні цикли дисциплін.

Рівень оперативного цілеутворення включає визначення тактичних цілей навчання по окремих темах і розділам дисциплін, що конкретизуються до цілей окремих уроків.

Розглянемо послідовно технологію діяльності при постановці кожного виду цілей.

Постановка глобальних цілей освіти є першим етапом підготовки викладача до занять (дидактичного проектування). Слід зазначити, що створення всякого проекту, у тому числі й дидактичного, починається з аналізу вихідних даних. У результаті такого аналізу створюється повна уява про ту інформацію, що повинна лягти в основу проекту навчання, вимальовується образ кінцевого продукту, створюваного в ході проектування.

Предметом аналітичної діяльності педагога є особистість сформованого фахівця і її основні характеристики. Засобами здійснення даної діяльності є освітньо-кваліфікаційні й посадові документи, а також результати спостережень, інтерв'ю й анкетування працюючих фахівців.

Аналізуючи професійну діяльність фахівця, викладач трансформує її в стратегічну мету освіти, Ця стратегічна мета виражається у формі переліку професійних умінь і якостей особистості, які варто сформувати в процесі навчання. Далі, на підставі стратегічної мети освіти складається програма професійної підготовки фахівця.

 

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 940;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.