Права і свободи людини і громадянина.

 

Право — система загальнообов'язкових, формально визначених правил поведінки (норм), що встановлюються, санкціонуються державою і забезпе­чуються всіма засобами державного примусу. Системою права є єдність усіх чинних юридичних норм певної держави, що характеризується розподілом за галузями та інститутами права.

Людина наділена правами від моменту свого народження як невід'ємними умовами її фізичного і соціального існування та розвитку, незалежно від того, усвідомлює людина їх чи ні.

Права людини — це соціальна спроможність людини вільно діяти, самостійно обирати вид і міру своєї поведінки з метою задоволення різних матеріальних і духовних потреб шляхом користування певними соціальними благами в межах, визначених законодавчими актами.

Право — це визначена законом міра можливої поведінки особи. Реалізовувати чи ні гарантовані державою можливості залежить від самої людини, у цьому сенсі його можна визначити як «суб'єктивне право».

Поняття «свобода» є за своєю суттю також «суб'єктивним правом», воно визначає сферу самостійності людини, захисту від втручання в її внутрішній світ (свобода думки й слова, свобода світогляду й віросповідання тощо).

Права, свободи та обов'язки людини і громадянина, які отримали конституційне закріплення, визначають конституційний статус особи їх називають основними правами, свободами та обов'язками людини і громадянина.

Основні права, свободи та обов'язки людини і громадянина становлять певну систему і класифікуються за різними підставами.

Залежно від суб'єкта їх поділяють на права людини (право на життя, право на повагу до гідності людини, право на невтручання в особисте та сімейне життя тощо) і права громадянина. Так, за Конституцією України виключно її громадянам належать право на участь в управлінні державними справами, свобода об’єднань у політичні партії.

Найпоширенішим критерієм класифікації прав і свобод людини є їхній зміст. Зазвичай за змістом вони поділяються на особисті, громадянські, соціальні, політичні, культурні та екологічні права і свободи.

Особисті права і свободи покликані забезпечити її недоторканність, можливість фізичного існування і духовного розвитку. Здебільшого вони не пов'язані а громадянством та відносинами з державою. Ці права виникають від народження і спрямовані на захист життя та гідності кожної людини.

Конституція України містить такі особисті права:

1) право на життя та його захист;

2) право на повагу до гідності людини;

3) право на особисту недоторканність;

4) право на невтручання в особисте та сімейне життя;

5) право на недоторканність житла;

6) право на таємницю листування та інших видів комунікації; |

7) право на свободу слова;

8) право на свободу світогляду і віросповідання;

9) право на свободу пересування і вибір місця проживання.

Політичні права і свободи — група прав, які належать людині як члену політичної системи суспільства, коли він виступає насамперед як громадя­нин держави. До цієї групи прав і свобод належать:

1) право на свободу об'єднання в політичні партії та громадські організації;

2) право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевому референдумах, обирати й бути обраними до органів держав­ної влади та місцевого самоврядування;

3) право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і де­монстрації;

4) право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення тощо.

Соціально-економічні права — це права, пов'язані з діяльністю людини в господарській сфері, її соціальними відносинами із суспільством, держа­вою, колективами, іншими людьми.

Систему соціально-економічних прав громадян за Конституцією. України становлять, право на власність, право на підприємницьку діяльність, право на працю та відпочинок, на страйк, на соціальний захист, право на житло, па достотній життєвий рівень, на охорону здоров'я, право на безпечне життя і довкілля.

Культурні права — це права, що забезпечують людині доступ до духовних цінностей, створених окремим народом або всім людством. Культурними правами визнаються: право на освіту, право на користування досягненнями вітчизняної та світової культури, право на свободу наукової, технічної та художньої творчості, право на захист інтелектуальної власності, право| на використання результатів інтелектуальної, творчої діяльності тощо.

Конституція України передбачає право кожного громадянина на освіту, яке забезпечується існуванням розгалуженої системи освіти в Україну обов'язковістю повної середньої освіти, наданням пільг учням та студентам.

Екологічні права — це особлива група прав, яка виокремлюється з-поміж інших. Вона буде детально розглянута в темі «Екологічне право».








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 829;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.