Державна влада.

Конституція України

Стаття 6. Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.

Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України.

Однак засади організації державної влади в Україні не обмежуються її поділом на три гілки. Згідно зі статтею 7 Конституції в Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування — право жителів села, селища або міста самостійно вирішувати питання місцевого значення. Органи місцевого самоврядування не входять до системи органів державної влади, проте вони жодним чином не відірвані й не протиставлені їм, а покликані разом з оргії нами-державної влади сприяти функціонуванню здорового демократичного суспільства.

Отже, крім поділу на гілки влади, органи влади в нашій державі поділяються на дві великі групи — органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Органи державної влади, у свою чергу, можна поділити на центральні та місцеві. Повноваження центральних державних органів поширюються на територію всієї держави, повноваження місцевих органів влади — тільки в межах відповідної області або району. Місцеві державні органи влади пред­ставляють центральні органи державної влади в регіонах. Органи місцевого самоврядування представляють тільки місцеву громаду.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 654;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.