Місцеве і регіональне самоврядування.

 

Конституція України

Стаття 140. Місцеве самоврядування є правом територіальної громади — жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста — самостійно вирішувати питання місцевого значення у межах Конституції та законів України.

Особливості здійснення місцевого самоврядування в містах Києві та Севастополі визначаються окремими законами України.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи.

Органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради.

Питання організації управління районами в містах належить до компе­тенції міських рад.

Сільські, селищні, міські ради можуть дозволяти за ініціативи жителів створювати будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна.

Формами безпосереднього здійснення територіальними громадами сіл, селищ, міст своїх повноважень є місцеві вибори та місцевий референдум. Рішення, прийняте місцевим референдумом, не потребує будь-якого затвер­дження державними органами і є обов'язковим для виконання відповідною місцевою Радою, місцевими органами державної виконавчої влади, підпри­ємствами, організаціями і установами, а також громадянами.

Однією з форм безпосереднього волевиявлення територіальної громади є за­гальні збори громадян, які проводяться за місцем їхнього проживання. Насе­лення села, селища, міста та його представницькі органи мають право управ­ляти майном, що с комунальною власністю, встановлювати місцеві податки, призначати в разі потреби місцеві референдуми, створювати або ліквідовувати комунальні підприємства, контролювати їхню діяльність. Сільські, селищні, районні, міські та обласні ради затверджують бюджети відповідних терито­рій або населених пунктів і звіти про їхнє виконання, програми соціально-економічного і культурного розвитку, контролюють їхнє виконання.

Сільські, селищні, міські, районні й обласні ради є представницькими органами місцевого самоврядування. Ці ради можуть створювати виконавчі органи або передавати частину своїх повноважень місцевим державним Адміністраціям.

До складу місцевих рад входять депутати, вибори яких проводяться за загальноприйнятими принципами. Крім депутатів, населення села, селища або міста прямим голосуванням обирає сільського, селищного або міського голову. Він є головною посадовою особою відповідної територіальної громади. Отрок повноважень депутатів і голови становить п'ять років.

Конституція України встановила, що у власності територіальних громад перебувають земля, природні ресурси, нерухомість та інше майно.

При здійсненні своїх повноважень органи місцевого самоврядування ма­ють право приймати рішення, які с обов'язковими для виконання на відповідній території. Якщо такі рішення суперечать закону, їх може відмінити суд.

Система місцевого самоврядування — це сукупність органів місцевого самоврядування, органів самоорганізації населення та організаційних форм за допомогою яких відповідна територіальна громада або її складові частини виконують завдання та функції місцевого самоврядування, вирішують пи­тання місцевого значення.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 725;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.