Формування статутного капіталу нематеріальними активами

В Україні найпоширенішою формою підприємницької діяльності є господар-ські товариства. Вони створюються відповідно до Цивільного кодексу Украї-ни, Господарського кодексу України, Закону України "Про господарські товариства". Господарське товариство - юридична особа (підприємство, установа, організація), створена на засадах угоди юридичними особами і громадянами шляхом об'єднання їх майна та підприємницької діяльності для отримання прибутку. Важливим питанням під час створення господарського товариства є формування статутного капіталу. Господарським товариствам заборонено використовувати для формування статутного капіталу бюджетні і позикові кошти, а також кошти, отримані під заставу. Відповідно до законодавства України, порядок формування статутного капіталу залежить від виду та сфери діяльності товариства і має відповідати певним вимогам.

Статутний капітал - це зареєстрований у встановленому законом порядку та закріплений в установчих документах грошовий еквівалент майна або безпосередньо грошові кошти, які повинні бути передані підприємству у власність (повне господарське відання, оперативне управління) у вигляді внесків для забезпечення його господарської діяльності та як сплата його учасниками отримуваних ними майнових прав.

Статутний капітал - це одне із центральних понять сучасного корпоративного права. Участь у створенні статутного капіталу є первісним способом набуття корпоративних прав, і всі операції з корпоративними правами так чи інакше стосуються статутного капіталу.

Після створення юридичної особи її капітал може змінюватися, зокрема і шля-хом залучення внесків осіб, котрі не брали участі у її заснуванні. Для юридичної особи не має значення, від кого саме надійшли внески. Важливо, що її капітал збільшується, а це дозволяє провадити ефективнішу діяльність і досягати своєї мети. Цей капітал трансформується у корпоративний, стає капіталом юридичної особи.

У товаристві з обмеженою відповідальністю, а також у товаристві з додатковою відповідальністю створюється статутний фонд, розмір якого повинен становити не менше суми, еквівалентної 100 мінімальним заробітним платам, виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, діючої на момент створення відповідного товариства.

У акціонерного товариства Законодавець передбачив, що загальна номіналь-на вартість випущених акцій становить статутний фонд акціонерного товариства, який не може бути менше суми, еквівалентної 1250 мінімальним заро-бітним платам, виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, діючої на момент створення акціонерного товариства. Для інших господарських товариств чинне законодавство не визначає мінімального розміру статутного капіталу.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 604;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.