Дія електричного струму на організм людини. Електричні травми.

Кількість травм, викликаних дією електрики, порівняно невелика і складає 0,5 -1% від загальної кількості нещасних випадків, що трапляються в промисловості. Проте із загальної кількості нещасних випадків зі смертельними наслідками на виробництві 20 -40% трапляється внаслідок ураження електрострумом, причому близько 80% смертельних уражень відбувається в електроустановках напругою до 1000В.

Електротравма – це травма, викликана дією електричного струму або електричної дуги. Електротравми можуть бути пов’язані з проходженням електроструму через організм людини і не пов’язані з проходженням електроструму через організм людини.Електротравматизм - це явище, котре характеризується сукупністю електротравм.

Ураження електричним струмом може бути двох видів: електричні травми йелектричний удар. До електричних травм відносяться місцеві поразки тканин й органів електричним струмом: опіки, поразка очей випромінюванням електричної дуги, переломи при падінні з висоти.

Лекція № 8

Електричний удар (шок) - це вплив малих струмів - до декількох сотень міліамперів - при напругах до 1000 В. Струм діє на нервову систему й на м'язи. У результаті такого впливу може виникнути параліч дихальних м'язів, м'язів серця, що може привести до смертельного результату.

Фактори, що впливають на наслідки ураження електричним струмом:

• сила струму ;

• опір тіла людини проходженню струму (приймається 1000 Ом);

• час дії струму (0,01 с безпечний для струму будь-якої величини);

• шлях протікання струму через людину (якщо на шляху струму виявляються життєво важливі органи – серце, легені, головний мозок, то небезпека ураження суттєво збільшується);

• індивідуальні властивості людини.

Безпечною для життя людини прийнято вважати напругу, що не перевищує 42 В. Напруга між двома точками електричного кола, що знаходиться одна від одної на відстані кроку (0,8м) і на яких одночасно стоїть людина називається напругою кроку (кроковою напругою).

Небезпека поразки тим більша, чим більша величина струму, що проходить через людину, а також від ряду інших факторів: шляхів, роду й частоти струму, часу дії струму.

Встановлено, що змінний струм частотою 50...60 Гц більше небезпечний, ніж постійний. З таблиці видно, що ті самі впливи викликаються більшими величинами постійного, ніж змінного струму. Однак навіть невеликий постійний струм нижче порога відчуття при швидкому розриві ланцюга дає дуже різкі болючі відчуття, іноді сильні судороги м'язів рук.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 735;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.