Шум. Загальні поняття та визначення.

Звук – це хвильовий коливний рух пружного середовища, що сприймається органом слуху. Кількість коливань за одиницю часу (за1сек) називають частотою коливань з одиницею вимірювання – Гц.

Звуковий спектр поділяється на інфразвук, частота коливань звукової хвилі якого знаходиться в межах від 0 до 20 Гц – людина цих звуків органами слуху не сприймає.

Звуки з частотою від 20 до 20.000 Гц - звуковий діапазон, який людина чує. Частота від 20 000 Гц до 109 Гц – ультразвук, від 109 Гц і вище – гіперзвук – людське вухо їх не сприймає.

Шум - це коливання звукової хвилі в звуковому діапазоні, що характеризується змінною частотою і амплітудою, непостійні в часі, які не несуть корисної інформації людині.

Під час звукових коливань у повітрі утворюються зони зниженого та підвищеного тиску. Звуковим тиском Р (Па) називається різниця між миттєвим значенням повного тиску та середнім тиском в незбуреному середовищі. Одиниця звукового тиску – Паскаль (Па).

При розповсюдженні звукової хвилі в просторі відбувається перенос енергії, кількість якої визначається інтенсивністю звуку. Середній потік енергії в будь-якій точці середовища за одиницю часу, віднесений до одиниці площі поверхні, нормальної до напрямку розповсюдження хвилі, називається інтенсивністю звуку І (Вт/м2).

Характеристикою джерела шуму є звукова потужність W (Вт), яка визначається загальною кількістю звукової енергії, що випромінює джерело шуму в навколишнє середовище за одиницю часу, тобто W = І·S, Вт, де S2) – площа поверхні, на якій інтенсивність звуку дорівнює І (Вт/м2).

Сприймання людиною звуку залежить не тільки від частоти, а й від інтенсивності звуку та звукового тиску. Найменша інтенсивність І0 і звуковий тиск Р0, які сприймає вухо людини, зветься порогом чутності або умовним нулем чутності. Порогові значення І0 і Р0 залежать від частоти звуку.

Для вимірювання шумів використовують одиницю – децибел (дБ).

 

 

Лекція №7

Негативний вплив шуму на здоров’я людини загально відомий. Шум викликає важкі захворювання людини: розлад центральної нервової і кровосудинної систем; гіпертонію, втрату слуху, гостроти зору, збільшення об’єму внутрішніх органів людини, злоякісні пухлини тощо.

Для прикладу наведемо значення рівня звукового тиску різних джерел шуму:

 

Джерело шуму Звуковий тиск, Па Інтенсивність звуку, дБ
Шум зимового лісу в тиху погоду 2·10-4,5 - 2·10-4,9 2 - 4
Шепіт на відстані 1 м 2·10-3
Розмова середньої гучності на відстані 2·10-2 - 1·10-1 60 -74
Робота верстатів, що створюють значний шум (робоче місце біля верстата) 2·10-1 - 2 80 -100
Робота пневмокомпресора, штампувального преса на відстані 1 м 2·10
Шум реактивного двигуна літака на відстані 2 -3 м 2·102 130 -140

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 961;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.