Класифікація виробничого освітлення.

Виробниче освітлення в залежності від дже­рел світла поділяється на три види: природне, що створюється прямими сонячними променями та розсіяним світлом небосхилу; штучне,що створюється електричними джерела­ми світла тасуміщене, при якому недо­статнє за нормами природне освітлення доповнюється штучним.

За функціональним призначенням штучне освітлення поділяється на робоче, аварійне, евакуаційне, охоронне та чергове.

Робоче освітленняпризначене для забезпечення виробничого процесу, переміщення людей, руху транспорту і є обов'язковим для всіх виробничих приміщень.

Аварійне освітленнявикористовується для продовження роботи у випадках, коли рап­тове відключення робочого освітлення, та пов’язане з ним порушення нормального обслуговування обладнання може викликати вибух, пожежу, отруєння людей, порушення технологічного процесу. Мінімальна освітленість робочих поверхонь при аварійному освітленні повинна складати 5% від нормованої освітленості робо­чого освітлення, але не менше 2 лк.

Евакуаційне освітленняпризначене для забезпечення евакуації людей з приміщень при аварійному вимиканні робочого освітлення. Таке освітлення влаштовують на проходах, сходових клітках, у виробничих приміщеннях, в яких працює більше 50 чоловік, допоміжних приміщеннях, де можуть одночас­но знаходитись більше 100 чоловік. Мінімальна освітленість на підлозі основних проходів і на сходових клітках повинна бути не менше 0,5 лк, а на відкри­тих майданчиках не менше 0,2 лк.

Охоронне освітленнявлаштовується вздовж меж території, яка охороняється в нічний час спеціальним персоналом.

Чергове освітленняпередбачається у неробочий час, вмикається у приміщеннях закритих складів, у приміщеннях побутового призначення тощо.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1025;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.