Власні доходи місцевих бюджетів

 

Ключову роль у становленні системи самостійних місцевих бюджетів відіграють їхні доходи та способи, на основі яких вони формуються.

Власні доходи забезпечують принцип самостійності бюджетів усіх рівнів, включаючи і державний бюджет України.

Власні доходи – це доходи, що формуються на території, підвідомчій відповідному місцевому органу влади згідно з його рішеннями.

До власних доходів належать:

- місцеві податки і збори, платежі, що встановлюються місцевими органами влади;

- доходи комунальних підприємств;

- доходи від майна, що належить місцевій владі, та ін. Частка власних доходів місцевих бюджетів в Україні є

- вкрай незначною, і, таким чином, принцип самостійності цих бюджетів залишається поки що декларованим.

Основу самостійності місцевого бюджету складають власні та закріплені доходи. Це було законодавчо закріплено в 1990 році, а потім підтверджено в новому Законі "Про бюджетну систему" в редакції 1995 року. Процес формування власних і закріплених доходів місцевих бюджетів протікає із значними труднощами. Прослідкуємо деякі його етапи на матеріалах розвитку законодавства України.

Термін власні доходи місцевих бюджетів запроваджено статтею 1 Закону "Про бюджетну систему Української РСР" у грудні 1990 року. Закон відокремив поняття власних і закріплених доходів.

У прийнятому трохи згодом Законі "Про місцеві Ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування" термін власні доходи не використовувався. Не використовувався цей термін і в новій редакції Закону про місцеве самоврядування, ухваленій у 1992р.

У Законі "Про бюджетну систему України", прийнятому в редакції 1995 р., поняття власні доходи вживається в контексті забезпечення принципу самостійності бюджетів усіх рівнів, включаючи і державний бюджет України. Згідно із ст. 4 Закону самостійність бюджетів забезпечується наявністю власних доходних джерел і правом визначення напрямів їх використання відповідно до законодавства України.

Законодавство України не дає детального переліку власних доходів місцевих бюджетів. Немає в ньому норм про порядок формування та використання власних доходних джерел. Лише Законом "Про бюджетну систему Української РСР" у редакції 1990 р. (ст. 13) встановлювалося, що місцеві ради утворюють резервні фонди за рахунок власних доходів і частини перевищення доходів над видатками бюджетів нижчої ланки, які можуть передаватися на договірних і компенсаційних засадах раді вищої ланки для фінансового збалансування бюджетів нижчої ланки через дотації і субвенції. На практиці вказане положення фактично не застосовувалося.

Проблема власних доходів місцевих бюджетів потребує детальної розробки в законодавстві України. Як уже зазначалося, власні доходи – це доходи, що формуються на території, підвідомчій відповідному місцевому органу влади і згідно з його рішеннями.

 

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 966;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.