Снодійні засоби

Лікарські засоби, які дають можливість відрегулювати сон, називають гіпнотиками. Сприяють налагодженню нормального сну також і седативні засоби. Вони викликають заспокоєння за рахунок пригнічення підвищеної збудливості ЦНС. Спільною властивістю гіпнотиків та сполук седативної дії є здатність викликати пригнічення ЦНС, нормалізуючи в ній процеси аналізу та синтезу. У невеликих дозах гіпнотики можуть діяти седативно, навіювати сонливість, в свою чергу, седативні засоби можуть коригувати сон.

За М.Д. Машковським снодійні засоби повинні мати наступні властивості:

1. Відновлювати нормальний (фізіологічний) сон.

2. Бути ефективними і безпечними для різних груп хворих.

3. Давати швидкий ефект.

4. Забезпечувати оптимальну тривалість сну.

5. Не викликати пригнічення дихання, порушення пам’яті та інших побічних ефектів.

6. Не викликати звикання, фізичної і фізіологічної залежності.

На теперішній час такі «ідеальні» снодійні ще не знайдено.

Першими препаратами, які мали снодійну дію, були похідні барбітурової кислоти – барбітурати. Першим з цієї групи препаратів, що показав високу гіпнотичну активність був веронал (барбітал), синтезований у 1903 р. в лабораторії Е. Фішера. З синтезованих до цього часу близько 2500 сполук цього класу більш ніж 50 застосовуються в клінічній практиці.

Барбітал Етамінал-натрію Циклобарбітал

З відносно нових препаратів слід відмітити снодійні, які мають у своєму складі бензодіазепінове кільце, серед який найбільш активні 7-нітропохідні бензодіазипінів: нітразепам, флунітразепам, тріазолам, клоназепам:

 

Нітрозепам Флунітрозепам Тріазолам

Слід відмітити, що нітразепам не має «чистого» снодійного ефекту. В залежності від дози він може бути застосований як транквілізатор, протитривожний, протисудомний засіб, міорелаксант. Проте, снодійна дія є для нього основною. Важливою позитивною властивістю бензодіазипінових препаратів є відсутність будь – якого наркотичного ефекту та гальмування генералізованої активності мозку. Терапевтична широта дії бензодіазипінів значно ширша, ніж у барбітуратів.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 675;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.