Тема 5. Внутрішня сфера корпоративного управління

1. Загальні організаційні засади корпоративного управління

2. Внутрішньокорпоративна система управління

3. Регулювання основних організаційно-економічних відносин

 

Питання 1. Загальні організаційні засади корпоративного управління

Виділяють три основні системи внутрішньо корпоративного управління, які базуються на розглянутих у попередній темі «німецькій», «японській» та «англо-американській» моделях.

Структура корпоративного управління в Україні набула певного розвитку і має визначену законодавством регуляторну базу. Схема структури управління АТ в Україні є в цілому така сама, як і в інших країнах світу. Вона більшою мірою має риси «німецької» системи корпоративного управління, оскільки передбачає наявність окремих органів з наглядовими функціями:

- загальні збори акціонерів;

- наглядова рада;

- виконавча рада.

Тобто загальна внутрішня структура управління корпорацією виглядає так: в основі управлінської структури є загальні збори учасників; на період між зборами вибираються (призначаються) виконавчі органи; за виконавчими органами наглядає наглядова рада, а фінансовий контроль здійснює ревізійна комісія (незалежний аудитор).

Зовнішні контрольні функції здійснюють державні органи: фінансові, аудиторські, податкові, а також громадський контроль.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 518;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.