Закон заперечення заперечення.

 

Розвиток як особливий вид руху характеризується не тільки внутрішніми джерелами і формою, але й напрямком.

Діалектична концепція розвитку краще всього ілюструється рухом по вертикальній спіралі.

Розвитку властивий спіралевидний характер: в ньому завжди міститься щось нове і разом з тим присутнє немов би повернення до старого.

Перш ніж сформулювати особливий закон, який визначає напрямок будь-якого процесу розвитку, ознайомимося з рядом нових категорій.

Найважливішими поняттями, які характеризують єдність двох протилежностей, появу нового і збереження певних властивостей та характеристик старого, являються „діалектичне заперечення” та „діалектичне прийняття”.

К.Маркс писав: „… не може бути розвитку, який би не заперечував попередніх форм існування”.

Діалектичне заперечення – це процес, при якому стара якість не піддається повному знищенню, а найбільш цінне, істотне, здатне забезпечити подальший розвиток даного явища зберігається, утримується і входить до складу нової якості.

Таким чином, діалектичне заперечення здійснюється в процесі якісного переходу.

Кожний новий перехід з одного якісного стану в інший являє собою діалектичне заперечення попереднього етапу, при якому все цінне, життєздатне зберігається, утримується і в переробленому вигляді включається в нову якість.

Таке збереження або утримання називається діалектичним прийняттям.

Сформулюємо тепер основні положення діалектичного закону, який визначає напрямок розвитку в природі, суспільстві та мисленні.

Його прийнято називати законом заперечення заперечення (за традицією, що веде до Г.Гегеля).

Основні положення цього закону:

1. В процесі розвитку постійно виникає нове, яке не існувало раніше і виступає як діалектичне заперечення старого.

2. В процесі заперечення все цінне, життєздатне, зберігається і в переробленому вигляді включається в нове. Лише окрема частина старого, що віджила своє і перешкоджає розвитку, піддається знищенню.

 

3. Розвиток містить в собі моменти деякого повернення і повторення вже пройдених етапів, але на новому, більш високому рівні і тому має не круговий або прямолінійний, а спіралевидний характер.

 

4. В процесі розвитку при переході від старого до нового об’єктивно існують прогресивні та регресивні тенденції.

 

В залежності від того, яка з цих тенденцій, що знаходяться в діалектичному взаємозв’язку, являється переважною, визначається прогресивний або регресивний тип змін даного явища в цілому.

 

* * *

 

Основні закони діалектики дають вичерпні знання про джерела, форму і напрямок розвитку, і цим визначається їх внутрішня єдність.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 617;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.