ЕКОНОМІЧНІ І ПОЛІТИЧНІ ПРОЦЕСИ В УКРАЇНІ НА ЗАВЕРШАЛЬНОМУ ЕТАПІ ВІЙНИ

Коли почалося звільнення території України від окупації, почалося і відродження народного господарства, колишньої політичної системи і в цілому всіх сфер життєдіяльності.

Господарсько-організуючу роль відіграли заходи уряду:

– “Про невідкладні заходи щодо відбудови господарства в районах, звільнених від німецької окупації” (серпень 1943 р.),

– “Про першочергові заходи щодо відбудови вугільної промисловості Донбасу” (жовтень 1943 р.),

– програму відбудовчих робіт затвердила VI сесія Верховної Ради України (1944 р.).

Оскільки йшла війна і поглинала основні кошти держави, головна надія в цей період покладалася на ентузіазм людей, які працювали на відбудові народногосподарських об’єктів, міст у вільний від основної роботи час, безкоштовно, зі своїм реманентом. В сільському господарстві колгоспники практично не одержували ніякої плати за свою працю. В народному господарстві працювали переважно чоловіки похилого віку, інваліди, жінки, діти.

Зусилля українського народу, допомога всіх народів Радянського Союзу дали позитивні результати – на кінець війни народне господарство почало відроджуватися:

– видобуток вугілля досяг 43% рівня 1940 р.;

– у 1944 р. почали виплавляти метал металургійні заводи;

– у 1944 р. було відновлено використання 76% посівних площ;

– почали працювати заклади освіти, охорони здоров’я, науки, культури.

В Західній Україні активізувала збройну боротьбу проти радянської влади ОУН-УПА. Отже, навіть коли у 1945 р. війна скінчилася, в Західній Україні тривала запекла боротьба військ НКВС та УПА.

 

Таким чином, напередодні і на початку війни була вирішена доля багатьох україн­ських земель. Більшість з них була возз’єднана із Радянською Україною, а За­карпаття окупувала Угорщина.

Друга світова війна стала драматичною і, одночасно, героїчною сторінками в історії України. В 1941-1945 рр. війна між Радянським Союзом і Німеччиною була для українського народу Вітчизняною війною. Україна зробила великий внесок у перемогу над фашизмом.

На завершальному етапі війни в Україні розпочалися відбудова на­родного господарства та відновлення радянської влади. В Західній Україні продовжилася боротьба між радянською владою і ОУН-УПА.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 539;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.