Коротка характеристика мови HTML

HTML-документ – файл текстової або нетекстової природи (звук, відео, зображення), створений за допомогою мови гіпертекстової розмітки HTML (Hyper Text Mark-up Language).

Застосування універсальної мови HTML зумовлене необхідністю представлення інформації для глобального використання комп’ютерами різноманітних типів, що працюють під управлінням різноманітних операційних систем. Існують стандарти мови HTML які підтримуються практично всіма провідними компаніями-розробниками програмного та апаратного забезпечення. Ці стандарти передбачають, що HTML-документ буде однаково та коректно представлений будь-якому користувачеві мережі WWW.

Мова HTML надає розробникам засоби для:

- Публікації HTML-документів з заголовками, текстом, таблицями, списками, рисунками і т.і.

- Навігації по HTML-документам за допомогою гіперпосилань.

- Розробки форм для обміну даними з відділеними службами, що можуть бути використані при пошуку інформації, електронній комерції ї т.ї.

- Включення електронних таблиць, відео та аудіо кліпів та інших додатків безпосередньо в HTML-документи.

Текстовий HTML-документ представляє собою звичайний текстовий файл з розширенням HTML або HTM. Відзначимо, що в назві файлу можливо використовувати тільки символи латинського алфавіту, арабські цифри, символи дефісу ("-") та підкреслення ("_").

В цьому документі може міститись інформація дох типів: звичайний текст та команди (теги) мови HTML. Зміст HTML-документу інтерпретуються браузером під час завантаження. Як правило наслідком інтерпретації тексту є його відображення у вікні браузера. Результати інтерпретації тегів залежать від їх призначення. Наприклад це може бути форматування тексту або відображення у вікні браузера певного рису

 

нку.

Всі теги мови HTML-документу виділяються обмежуючими символами (< та >) між якими записується ідентифікатор (ім’я) тегу. Розрізняють одинарні та парнітеги.

Наведемо приклад одинарного тегу для відображення у вікні браузера горизонтальної лінії <hr>.

На відміну від одинарного для визначення парного тегу ( тегу-контейнеру ) використовуються відкриваючий та закриваючий тег. Закриваючий тег відрізняється наявністю символу / перед іменем тегу. Наприклад:

<td> Зміст тегу </td>

Все, що записано між відкриваючим та закриваючим тегом називають змістомтегу. В деяких випадках закриваючий тег можливо не використовувати. Наприклад тег-контейнер <li> можливо використовувати без закриваючого тегу </li>.

Теги можуть мати параметри (атрибути). Наприклад для визначення розміру тексту в тезі <font> можливо використати атрибут size:

<font size='12'>

Кількість та номенклатура параметрів індивідуальні для кожного тегу. Якщо параметрів декілька то вони відокремлюються між собою за допомогою пробілів. Наприклад:

<font size=12 color='red'>

Відзначимо, що як імена тегів, так і імена параметрів не чутливі до регістру символів за допомогою яких вони визначені. Таким чином визначення тегів <br> та <BR> рівнозначне. Розрізняють параметри тегів які потребують запису значення та параметри які використовуються без значення.

Якщо параметр тегу не потребує запису значення то використовується тільки назва параметру. Наприклад:

<br noshade>

Якщо параметр тегу потребує запису значення, то воно вказується після назви параметру після символу "=". Значення параметру може записуватись як в одинарних або подвійних лапках, так і взагалі без лапок. Наприклад:

<td align='left'>

<td align="left">

<td align=left>

Про те рекомендується записувати значення параметру в одинарних або подвійних лапках.

Крім одинарних та парних тегів розрізняють теги рівня блоку та послідовнітеги. Різниця між ними полягає в тому, що теги рівня блоку можуть містити послідовні теги та інші теги рівня блоку. Послідовні теги можуть містити тільки данні та інші послідовні теги. Наведемо приклади:

- Теги рівня блоку: <table></table>, <p></p>.

- Послідовні теги: <img>, <br>.

Важливою особливістю мови HTML є те, що неправильно записані теги або параметри тегів ігноруються браузером. При цьому браузер не показує ніякого повідомлення та переходить до інтерпретації інших частин HTML-документу.

Мова HTML передбачає можливість використання кольорового форматування HTML-документу. При цьому кольори визначаються або за допомогою англійських назв або в форматі RGB (Red Green Blue).

Приклади визначення кольорів за допомогою англійських назв:

- green – зелений.

- red – червоний.

- blue – синій.

- white – білий

- black – чорний.

Хоча такий спосіб визначення кольору досить зручний, але обмежений кількістю відповідних назв. Тому більш поширений є спосіб визначення кольорів у форматі RGB, який дозволяє використовувати більш ніж 1,5 млн. кольорів.

Передумовою використання формату RGB є те, що будь-який колір можливо визначити за допомогою трьох кольорів червоного (red), зеленого (green) та синього (blue). В форматі RGB кожному із цих кольорів може відповідати число від 0 до 256 записане в шістнадцятичному форматі. Відсутність даного кольору відповідає числу 0 (00), а максимальна насиченість числу 256 (ff). Синтаксис RGB передбачає використання знаку "#".

Приклади визначення кольорів в форматі RGB:

- Червоний – #ff0000.

- Зелений – #00ff00.

- Синій – #0000ff.

- Чорний – #00000.

- Білий – #fffffff.

Для створення HTML-документу достатньо використовувати текстовий редактор, який не вставляє в текст документу власних команд. Прикладом може бути редактор "Блокнот", що входить в стандартну комплектацію операційної системи Windows.

Технологія створення HTML-документу в випадку застосування "Блокноту" полягає в тому, що Web-програміст визначає текст HTML-документу та теги, що в ньому використовуються. Після цього HTML-документ зберігається у файлі формату html або htm та тестується за допомогою броузеру. Після виправлення помилок HTML-документ може бути розміщений на Web-сервері.

Хоча вказана технологія є досить простою та не потребує спеціального програмного забезпечення, але вона є не оптимальною з точки зору трудомісткості, виявлення помилок при визначенні тегів та високих вимог до кваліфікації Web-програміста. Високі вимоги пояснюються тим, що Web-програмісту необхідно пам’ятати великий обсяг інформації, пов’язаний з номенклатурою та синтаксисом тегів. Тому на сучасному етапі використовують спеціальні HTML-редактори, які дозволяють суттєво підвищити якість програмного коду та прискорити процес створення HTML-документів. Найбільш популярними серед вітчизняних Web-програмістів є HTML-редактори – Macromedia Homesite та Macromedia Dreamweaver. Популярність цих редакторів пояснюється дружнім інтерфейсом користувача, наявністю вбудованої в редактори бібліотеки тегів та синтаксичного аналізатора правильності програмного коду HTML-документу, а також можливістю застосування візуальної технології створення HTML-документів.

Проте практичний досвід показує, що реалізація сучасного клієнтського забезпечення Web-сайту за допомогою будь-якого редактору не можлива без глибоких знань мови HTML, каскадних таблиць стилів, мови програмування JavaScript. Саме цим питанням і присвячені наступні лекції.

 

1.4. Контрольні запитання

1. Що таке Інтернет та WWW?

2. Що таке протоколів TCP/IP?

3. Що таке гіпертекстове посилання?

4. Архітектура мережі Інтернет?

5. Що таке HTML-документ?

6. Правила запису URL- адреси?

7. В чому полягає різниця між абсолютною та відносною URL – адресами?

8. Зони мережі WWW?

9. Основні можливості мови HTML?

10. Визначення HTML – документу?

11. Правила запису тегів в HTML – документі?

12. В чому полягає різниця між парними та непарними тегами?

13. В чому полягає різниця між тегами рівня блоку та послідовними тегами?

14. Правила визначення кольорів в мові HTML?

15. Технологія створення HTML – документів?








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1943;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.