Технічні засоби

 

Сучасні геофізичні підприємства оснащені спеціальними станціями, які складаються із комплекту наземної вимірювальної апаратури; свердловинних приладів; обладнання, що забезпечує спуск приладів у свердловину і підйом їх на поверхню; кабелю, на якому проводять спуско-підйомні операції і який одночасно служить електричним каналом зв’язку між наземною апаратурою і свердловинним приладом (рис. 7.1).

 

Рисунок 7.1 Схема вимірювальних технічних засобів на свердловині

 

Все обладнання і апаратура розміщені у кузовах спеціальних автомашин підвищеної прохідності. Для дослідження свердловин глибиною до 1500 м апаратуру і обладнання монтують в кузові однієї автомашини, для дослідження розрізів глибоких свердловин - кузовах двох автомашин. Одна із автомашин називається підйомником. На ній монтується лебідка з кабелем і розміщується комплект свердловинних приладів. Вся наземна вимірювальна апаратура монтується в кузові іншої автомашини і називається автоматичною лабораторією.

Для обслуговування свердловин, які буряться на морському шельфі або в труднодоступних районах, лебідку з кабелем встановлюють безпосередньо на свердловині. Вимірювальна апаратура окремими блоками доставляється до місця досліджень в контейнерах.

Свердловинні телевимірювальні системи - складні системи. Вони дозволяють вимірювати і передавати без кабелю та по кабелю велику кількість різноманітних параметрів фізичних полів і геометричних характеристик системи свердловина-пласт.

На практиці використовують аналогові та цифрові телевимірювальні системи.

Узагальнена структурна схема свердловинної телевимірювальної системи складається із:

1) множини первинних вимірювальних перетворювачів (датчиків), розміщених у свердловинному пристрої;

2) блоку вимірювальних перетворювачів;

3) блоку аналого-цифрових перетворювачів;

4) комплексу наземної апаратури.

Для отримання інформації від об’єкта переважно діють на нього з допомогою джерел, які управляються спеціальними пристроями. Структура свердловинної геофізичної апаратури визначається тим, яке поле необхідно створити і які параметри поля необхідно виміряти і передати. Від цих ознак залежать апаратурний зміст і розподіл частин свердловинної телевимірювальної системи, вигляд переданих телесистемою сигналів, а також характер перешкод і ступінь спотворення інформації в телесистемі. У відповідності з цим свердловинна геофізична апаратура поділяється за видами досліджень на - електричну, радіометричну, акустичну, магнітну, теплову та ін. Отже, маємо дуже велику різноманітність глибинних пристроїв, які розглянемо у кожному окремому методі.

 

 








Дата добавления: 2015-06-27; просмотров: 716;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.