Бойові і технічні характеристики бойових машин піхоти (БМП).

У 1966 році російськими конструкторами вперше в світі була розроблена принципово нова машина - бойова машини піхоти - БМП-1. Відзначимо, що у ФРН аналогічна бойова машина «Мардер» була створена в 1975 році, у Франції –АМХ-10Р- в 1973 році, в Англії – MCV-80 – « Уорріор» в 1984 році і в США – YPR-765- в 1975 році.

Бойова машина піхоти БМП-1 була вперше показана широкій громадськості на параді військ на Червоній площі в Москві в 1967 р. У конструкцію машини закладалася ідея - дати мотострілковому відділенню не просто транспортний, але й бойовий засіб, який підвищив би його бойові можливості. Тому бойова плаваюча гусенична машина, яка має кругове протипульовє бронювання , вміщає 10 чоловік бойового розрахунку з його зброєю, була озброєна 73-мм гарматою 2А28 зі спареним з нею кулеметом ПКТ, пусковою установкою протитанкових керованих ракет 9М14М («Малютка») , обладнана приладами спостереження і амбразурами для стрільби з особистої зброї для розміщених в ній піхотинців. Бойовий розрахунок машини підрозділявся на десант та екіпаж (3+8).

Таким чином, БМП-1 у значній мірі поширювала вогневі можливості мотострілкового відділення (особливо з боротьби з танками противника), покращувала його захищеність від вогню стрілецької зброї і вражаючих чинників ЗМУ, підвищувала його мобільність, зокрема, забезпечуючи можливість подолання водних перешкод. Вона з'явилася першим в світі зразком нового класу бойових броньованих машин, що одержали надалі назву бойові машини піхоти.

Подальшим розвитком концепції бойової машини піхоти стала БМП-2. Машина одержала просторнішу башту з новою 30-мм скорострільною гарматою, 2А42 здатною вести вогонь як по наземних, так і по повітряних цілях (кут підвищення гармати збільшений до 74°). Гармата стабілізована в двох площинах наведення, тому прицільний вогонь можна вести на ходу. Двохстрічкова система живлення гармати дозволяє швидко міняти тип снаряда - бронебійний або осколковий - залежно від мети. Гармата може вести автоматичний вогонь в двох режимах: малим темпом - 200-300 пострілів в хвилину, або великим - 550 пострілів в хвилину. Дальність прямого пострілу гармати - 1000м, прицільна дальність стрільби по наземних цілях - 4000м. Стрільба по повітряним цілях може вестися на висотах до 2000м. Боєкомплект - 500 снарядів. Із гарматою спарений 7,62-мм кулемет ПКТ з скорострільністю 250 пострілів в хвилину і прицільною дальністю стрільби до 2000м.

БМП має новий протитанковий комплекс «Фагот - М», який на відміну від встановленого на БМП-1 може здійснювати пуски ракет не тільки з машини, алей з виносної пускової установки з ґрунту.

Застосування БМП-2, хорошою маневреністю, що володіє, підвищеною вогняною потужністю, сучасними засобами захисту, істотно підвищує бойові можливості механізованих підрозділів ЗС України.

Новим ступенем в розвитку серії російських бойових машин піхоти стала БМП-3. Вона відрізняється високою вогняною потужністю, що по своїх характеристиках наближає її до основних танків. На БМП-3 встановлена 100-мм пушка, спарені з нею 30-мм пушку і 7,62-мм кулемет, попереду по бортах корпусу встановлені два курсові кулемети, крім того, десант зберіг можливість вести вогонь через бійниці по бортах і в кормі корпусу. На відміну від БМП-2 двигун УТД-26 встановлений в кормовій частині корпусу.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 2308;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.