Основним напрямком розвитку бронетанкового озброєння і техніки (БТОТ) в провідних танкобудівних країнах світу є модернізація існуючих танків та бойових броньованих машин.

Це обумовлено тим, що сучасні технології дозволяють різко підвищити бойову ефективність машини шляхом модернізації основних компонентів та посилити основні бойові якості (вогневу могутність, захист та рухомість). При цьому вартість модернізованого танку є в 3-5 разів меншою за вартість нової машини при приблизно однакових бойових та технічних показниках.

Одними з кращих серед модернізованих зразків є танки “Леопард – 2А6” (ФРН) та М-1А2SEP (США). Цим шляхом йде розвиток танкового парку армії Російської Федерації, де на озброєння в якості основного зразка прийнято танк Т-90, який є модернізованим варіантом танка Т-72.

Для вирішення задачі забезпечення боєготовності танкового парку Збройних Сил України та приведення його бойових якостей до рівня сучасних вимог необхідно було прийняти рішення: чи модернізувати танки Т-64Б (Т-64Б1) або проводити закупівлю нових танків Т-84.

Про танки Т-72, які були на озброєння Збройних Сил України, не йшлося мови , бо ці бойові машини не мають перспективи при їх експлуатації в ЗС України з причини відсутності необхідних запасів основних комплектуючих та можливості їх виробництва на вітчизняних підприємствах. У порівнянні з танками типу Т-72 танки типу Т-64Б є більш пристосованими для ведення бойових дій в умовах Європейського театру бойових дій та мають значно кращі показники з вогневої могутності, оперативній рухомості, ремонтопридатності та запасу можливостей для подальшої модернізації.

Наприклад, на озброєнні Західної групи військ були тільки танки типу Т-64 та Т-80.

Отже, за зазначеними причинами та з економічними міркуваннями рішення було прийнято щодо модернізації танків Т-64Б, як танків, повний життєвий цикл яких може бути забезпечений в умовах України.

На даний час виконання дослідно-конструкторської роботи “Лак” з модернізації танка Т-64Б завершено, проведені Державні випробування, модернізований танк запропоновано для серійного виробництва та прийняття на озброєння Збройних Сил України.

Модернізований танк Т-64Б зареєстровано як предмет постачання під назвою “Основний бойовий танк БМ “Булат” («виріб 447АМ1» під номенклатурним номером за військовим класифікатором Б1114013Y. )

Наказом Міністра оборони України “Про прийняття на озброєння Збройних Сил України основного бойового танка БМ “Булат” від 20.12.04 № 626 модернізований танк було прийнято на озброєння Збройних Сил України.

В результаті модернізації отримані наступні результати:

підвищені вогневі можливості танка шляхом встановлення автоматизованого комплексу керування вогнем 1А45 з танка Т80УД із забезпеченням дублювання керуванням комплексом з місця командира та навідника та встановлення цифрового балістичного обчислювача;

танк оснащено новим комплексом керованого ракетного озброєння з лазерно-променевим каналом наведення та керованою ракетою “Комбат” вітчизняного виробництва;

підвищені показники захищеності танка Т-64Б за рахунок встановлення комплексу вбудованого динамічного захисту вітчизняного виробництва;

підвищені показники рухомості танка Т-64Б шляхом заміни двигуна 5ТДФ потужністю 700 к.с. на модернізований двигун 5ТДФМ потужністю 850 к.с., що дало змогу при збільшенні бойової маси танка з 42,5 тон до 45 тон покращити його маневрені можливості та зменшити питомі витрати палива;

продовжені терміни експлуатації модернізованого танка Т-64Б до 15 років, ресурс танка збільшений до 11 тисяч кілометрів (як для нового танка).

В якісному плані модернізований танк Т-64Б (БМ “Булат”) за основним и технічними характеристиками є кращим у порівнянні з російським Т-90 та наближається до вітчизняного Т-84 і має перспективи до подальшої модернізації в напрямку встановлення ще більш потужної силової установки з двигуном 1000 к.с., тепловізійного прицілу, системи активного захисту, більш сучасної системи зв’язку та навігації.

Відповідно до вимог Державної програми розвитку озброєння та військової техніки на період до 2015 року, яка затверджена Указом Президента України від 02.11.04 № 1338-19 цт/2004, передбачається до кінця 2009 року мати в складі Збройних Сил України 42%, а до кінця 2015 року – 98% модернізованих танків.

З урахуванням потреб Збройних Сил України в основних бойових танках на 2011 рік (790 од.) темпи проведення робіт з модернізації танків повинні складати в середньому 100 од. за рік (2-3 танкові батальйони).

На цей час на 17 од. бойових машинах Т-64Б завершені роботи з модернізації до виду БМ “Булат”, які виконані на ДП “Завод імені В.О. Малишева”, з яким у 2004 році Міністерство оборони України уклало державний контракт на суму 39 617 778 грн. Вартість робіт з модернізації танка Т-64Б до виду БМ “Булат” склала 2,33 млн. грн. за одиницю (для порівняння – новий танк Т-84, якби його замовили цього року коштував би державі близько 15 млн. грн.).

Перша партія модернізованих машин направлена у вересні 2005 року на оснащення 1 отбр (смт Гончарівське).

Отже, початок виконання програми модернізації танкового парку Збройних Сил України покладено. Для її продовження необхідне політичне рішення Уряду України.

Виконання завдання модернізації основних бойових танків Збройних Сил України, як частини Державної програми розвитку озброєння та військової техніки на період до 2015 року, дозволить вирішити ряд проблемних питань, які стоять не тільки перед Збройними Силами:

підтримку боєздатності бронетанкового озброєння Сухопутних військ на рівні сучасних вимог та при цьому мати найменші затрати;

підтримку вітчизняних підприємств промисловості України, які беруть участь в кооперації при виконанні робіт з модернізації, а також збереження танкобудівної галузі (яка з не багатьох в Україні має замкнутий цикл виробництва) та іміджу України як танкобудівної держави;

утримання мобілізаційних потужностей підприємств на особливий період;

забезпечення утримання робочих місць на підприємствах та часткове вирішення соціальних питань в регіонах України (м. Харків, м. Черкаси, м. Суми, м. Маріуполь);

забезпечення більш успішної реалізації надлишкового озброєння Збройних Сил (наприклад танків Т-72) шляхом реалізації на експорт вже модернізованих зразків (танк “Гром” або Т-72АГ), при модернізації яких використовуються основні компоненти, спільні з БМ “Булат”, та отримання можливості направляти кошти, отримані від реалізації зазначеного озброєння на фінансування заходів по модернізації ОВТ Збройних Сил.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 1929;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.