Бокове електричне зондування (БЕЗ)

Значення уявного опору та форма кривих опору залежать від багатьох факторів: питомого опору і товщини пластів, кута нахилу їх, типу і розміру зонда, діаметру свердловини, питомого опору промивної рідини. Крім цього, на величину уявного опору великий вплив має проникнення фільтрату промивної рідини в пласт.

Більшість наближених методів визначення опору порід базується на використанні особливостей в залежностях між розміром зонда, діаметром свердловини та товщини пласта, між його питомим опором, опором вміщуючих порід, промивної рідини та зони проникнення фільтрату промивної рідини в пласт.

Найбільш точно дійсний питомий опір порід визначається за даними БЕЗ, мікрозондів при відсутності проникнення фільтрату промивної рідини в пласт, екранованого заземлення з фокусуванням струму живлення.

Суть БЕЗ полягає в реєстрації серії кривих уявного опору зондами різних розмірів на одній і тій ж ділянці свердловини. Для БЕЗ використовують зонди різних типів, частіше градієнт-зонди. В практиці досліджень використовують покрівельні і підошовні градієнт-зонди, довжина яких змінюється від 1 до 30 діаметрів свердловини. Довжини зондів, що входять в комплект БЕЗ, утворюють геометричний ряд з показником 2-2.5, тобто довжина зонда при переході від попереднього до наступного збільшується в 2-2.5 рази.

Найбільш часто вживається такий комплект зондів А 0.4 M 0.1 N; A 1.0 M 0.1 N; A 2.0 M 0.5 N; A 4.0 M 0.5 N; A 8.0 M 0.5 Nта обернені зонди

Бокове електричне зондування потенціал-зондами проводять у пластах великої потужності, проти яких можна отримати криві опору, які близькі до істинних.

Сприятливими геолого-технологічними умовами для застосування методу є однорідність досліджуваних пластів і порід.

Результати досліджень використовуються для виявлення пластів з проникненням промивної рідини, визначення питомого електричного опору незміненої частини пластів і зони проникнення, оцінки глибини проникнення, уточнення опору промивної рідини, визначення пористості та нафтогазонасиченості.

 








Дата добавления: 2015-06-27; просмотров: 729;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.