Головні історичні етапи у становленні індустріальної психології.

Слово “психологія” походить від двох старогрецьких слів: psyche, що означає дихання, душа і logos, що означає наука. Дослівно: психологія наука про душу. Проте, в наш час ніхто так не визначає психологію як науку. До цього привели 4 етапи її розвитку.

Головними історичними етапами становлення індустріальної психології є:

1. до 16 ст. – психологія як наука про душу. Перші уявлення про психіку були пов’язані з анімізмом (від лат. «аніма» - дух, душа) – найдавніша теорія, згідно якої у всього, що існує на світі є душа. Душа розумілась як незалежна від тіла суть, що керує всіма живими і неживими предметами. Давньогрецький філософ Платон стверджував, що душа людини існує раніше, ніж вона вступає в з’єднання з тілом; вона є образом закінчення світової душі. Душевні явища Платон поділяє на розум, мужність (в сучасному розумінні - воля) і жадання (мотивація). Розум розміщується в голові, мужність – у грудях, жадання – в черевній порожнині. Гармонічна єдність розумного початку, благородних прагнень і жадань додає цілісності душевному життю людини. Вершиною античної психології є вчення про душу Арістотеля: душа, за його словами, є безтілесною. Вона є формою живого тіла, причиною і метою всіх його життєвих функцій. Дослідники психології середніх віків схилялись до розуміння суті людини з точки зору християнства. Згідно них, душа є божественним, надприродним початком, і тому вивчення душевного життя повинне бути підлегле завданням богослов’я. Слід зазначити, що всі дослідники психології цього етапу були філософами.

2. 17 ст. – психологія як наука про свідомість. Етап харакреризується спробами осмислити душевний світ людини, переважно з загально філософських, умоглядних позицій, без необхідної експериментальної бази. Представником-основоположником був Декарт, який представив свідомість як безпосереднє знання суб’єкта про те, що відбувається в ньому, коли він мислить. Також він розділив тіло і душу, спробу з’єднання яких зробив філософ Спіноза, який стверджував, що тіло і душа визначаються одними і тими ж матеріальними причинами; такий підхід дасть можливість розглядати явища психіки з точністю і особливістю. Відкинувши також думку Декарта, філософ Лейбніц ввів поняття про несвідому психіку. Він намагався пояснитизв’язок між психічним і фізичним влюдині не як взаємодію, а як гармонію.

3. 18 ст.психологія як наука про поведінку. Вольф ввів термін «емпірична психологія» - принцип: спостереження за конкретними психічними явищами, їх класифікація і встановлення закономірностей зв’язку між ними, що перевіряється на досвіді. Представниами також був Локк та Гартлі. Всі вони досліджували взаємодію між людьми, прогнозування поведінки та їх дій.

4. 19 ст.психологія як наука, що вивчає об’єктивні закономірності, прояви, механізми психіки (психологія сучасна). Виділення психології в сомостійну науку склалось в 60 роках 19 ст.: пов’язане з створенням спеціальних науково-дослідницьких установ – психологічних лабораторій та інститутів, кафедр у внз, а також з введенням експерименту для вивчення психічних явищ. Першим варіантом експериментальної психології як самостійної наукової дисципліни стала фізіологічна психологія німецького вченого Вундта, творця першої в світі лабораторії. В області свідомості, він вважав, діє особлива психічна причинність, що підлягає дослідженню. Послідовник Вундта Тітченер, амер психолог, був фундатором і лідером структурної психології, в основі якої лежить ідея елементів свідомості (відчуттів, образів, почуттів), і структурних відносин. Тобто, провідним поняттям психології цього періоду є «самосвідомість»: система уявлень індивіда про себе, що реголює його стосунки з людьми, ставлення до себе, образ власного «Я» з притаманними йому когнітивними, емоційними та оцінково-вольовими компонентами.

Варто виділити і такий істор етап у встановленні індустріальної психології, як винекнення вітчизняної наукової психології, основоположник І.М. Сєченов. У його книзі «Рефлекси головного мозку» основні психологічні процеси отримують фізіологічне трактування. Він зробив спробу «вирвати» психологію з кола внутрішнього світу людини, однак при цьому недостатньо була врахована роль культурно-історичних чинників у встановленні і розвитку психіки людини. Також варто відзначити таких дослідників цієї психології як Г.І. Челпанов (створення психологічного інституту в Росії в 1912 р.),В.М. Бехтерев, І.П. Павлов.

 

 

9. Групова діяльність: види груп і управління ними з позицій психології;

Спілкування, взаємодія людей відбувається в різноманітних групах. Група – конкретна спільнота людей, залучена до типових для них різновидів і форм діяльності об’єднаних системою відносин. Групова згуртованість – процес групової динаміки, який характеризує міру (ступінь) прихильності до групи належних до неї осіб.

Взаємодія членів групи базується на якомусь інтересі і може бути пов’язана з досягненням загальної мети. При цьому група володіє певним груповим потенціалом або груповими можливостями, що дозволяють їм вступати у взаємодію з оточенням та адаптуватись до зміни, що відбувається в оточенні.

Характерними особливостями групи є:

- члени групи ідентифікують себе і свої дії з групою в цілому і тим самим в зовнішішніх взаємодіях виступають як би від імені групи (ми, у нас, нам) ;

- взаємодія між членами групи носить характер безпосередніх контактів, особистої розмови, спостереження поведінки один одного. У групі люди безпосередньо спілкуючись один з одним, надаючи формальним взаємодіям «людську » форму.Саме взаємодія людей у гру­пі, а не пасивна присутність інших забезпечує більшу продуктивність. В умовах спільної діяльності група робить менше помилок, демонструє вищу швидкість розв'язання завдань;

- в групі разом з формальним розподілом ролей, якщо таке існує обов’язково складається неформальний розподіл ролей, що зазвичай визнається групою. Окремі члени групи беруть на себе роль генераторів ідей, інші схильні до координації зусиль членів групи, треті піклуються про взаємодії в групі, четверті слідкують за тим щоб був порядок в роботі.








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 1682;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.