Ситуаційне лідерство

Існує кілька підходів до ситуаційного лідерства. Наприклад, Ф.Фідлер запропонував підхід, у рамках якого найважливішими ситуаційними факторами є відносини між лідером і послідовниками, структурованість роботи (тобто ясність у відношенні того, що і як робити) та владна позиція лідера в організації. У моделі “шлях-ціль” Р.Хауза і Т.Мітчелла акцент робиться на характеристиках послідовників і таких організаційних факторів, як організаційна культура, зміст і структура роботи, система формальних владних відносин. І все-таки найбільшу популярність в останні роки отримала теорія ситуаційного лідерства, авторами якої є американці П.Херси і К.Бланшар. Відповідно до теорії Херси–Бланшара, вибір стилю лідерства в значній мірі визначається готовністю послідовників виконувати завдання. При цьому автори теорії чітко визначають поняття готовності працівників. Працівник готовий до виконання завдання, якщо він: 1) здатний його виконати; 2) хоче його виконати; 3) впевнений у своїх силах. У свою чергу, здатність виконати завдання припускає наявність у працівника необхідних знань, навичок і досвіду. Бажання справитись із завданням включає мотивацію й переконаність у необхідності виконати завдання. Таким чином, готовність послідовників можна охарактеризувати чотирма можливими комбінаціями факторів, як показано на малюнку 6.5 [4].

Популярність моделі Херси–Бланшара пояснюється тим, що аналіз управлінських ситуацій, проведений на її основі, дозволяє, з одного боку, вибрати стиль лідерства, найбільш прийнятний на даний момент, а з іншого боку – цілеспрямовано впливати на працівників із метою регулювання їхньою готовністю підвищувати ефективність діяльності організації.

Таким чином, менеджер, що бажає стати лідером, крім освоєння описаних вище навичок, повинен навчитися визначати готовність послідовників і підбудовувати свій стиль лідерства під конкретну ситуацію. Відзначимо, що найчастіше це вимагає дій, споконвічно не характерних для даного індивідуума, і тут не обійтися без самоаналізу.

 

ГОТОВНІСТЬ ПОСЛІДОВНИКІВ
Низька Середня Висока
R 1 R 2 R 3 R 4
Не здатні і не бажають (не впевнені в собі) Не здатні, але бажають (впевнені в собі) Здатні, але не бажають (не впевнені в собі) Здатні і бажають (впевнені в собі)
ДІЯЛЬНІСТЬ СПРЯМОВУЄТЬСЯ ЛІДЕРОМ ДІЯЛЬНІСТЬ РЕГУЛЮЄТЬСЯ ПОСЛІДОВНИКАМИ
           

 

Мал. 6.5. Типи готовності послідовників

 

Однак розуміння спектра стратегій впливу ще не забезпечує лідеру успіху в реалізації його задач. Він повинен правильно використовувати ці стратегії у залежності від ситуації. Таблиця 6.4 допомагає зрозуміти взаємозв’язок стратегій впливу і ситуаційних факторів.

Таблиця 6.4








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 1027;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.