Увага до людини

1 : 9 Демократ             9 : 9 Організатор
           
                   
                   
        5 : 5 Маніпулятор        
               
                   
                   
1 : 1 Песиміст             9 : 1 Диктатор
           
 

Увага до виробництва

Мал. 6.3. “Решітка менеджменту”

 

Лідерство – провідне положення окремої особистості чи соціальної групи, зумовлене більш ефективними результатами діяльності

Лідерство – поняття, що здавна привертало увагу людей. До початку XX ст. найчастіше мова йшла про політичних лідерів. Так, книга Н.Мак’явеллі “Державець”, написана в XVI ст., по суті була книгою про лідерство й владу лідера. Не випадково в наші дні деякі теоретики управління намагаються застосувати ідеї Мак’явеллі до пояснення феноменів влади й лідерства в організаціях [4].

Дослідження лідерства пройшло кілька етапів. Перший характеризувався тим, що вчені намагалися визначити якості, якими повинен володіти ефективний лідер. Так народилася теорія лідерських якостей.

Зокрема, американський дослідник Тід у 1935 р. опублікував книгу “Мистецтво лідерства”, в якій склав наступний перелік найбільш істотних якостей лідера:

• фізична й емоційна витривалість;

• розуміння призначення організації і напрямки її діяльності;

• ентузіазм;

• дружелюбність, приязнь і прихильність інших;

• порядність.

Однак теорія лідерських якостей не дала значних практичних результатів. Виявилося, що приблизно однаково успішні лідери можуть мати якості, які сильно відрізняються і навіть є взаємовиключними. Крім того, складений дослідниками список бажаних якостей ефективного лідера надто довгий: на практиці жодна людина не володіє повним їх набором. Інакше кажучи, надія на те, що можливо провести “інвентаризацію” лідерських якостей і на її основі підбирати лідерів, не виправдалась.

Зміни, що відбуваються в наші дні в Україні й у світі, змушують по-новому подивитися на роль менеджера й дилему “менеджер чи лідер”. Тепер таке протиставлення вже не здається настільки очевидним: у міру становлення нової функції менеджменту – інноваційної – від менеджерів і всіх, хто займає вищі управлінські посади, вимагаються навички лідерства.

В таблиці 6.3 наведено порівняння властивостей менеджера і лідера [4].

Таблиця 6.3

Відмінність менеджера від лідера

Менеджер Лідер
Адміністратор Інноватор
Доручає Надихає
Працює за цілями інших Працює за своїми цілям
Основа дій – план Основа дій – бачення перспективи
Покладається на систему Покладається на людей
Використовує доводи Використовує емоції
Контролює Довіряє
Підтримує рух Дає імпульс руху
Професіонал Ентузіаст
Приймає рішення Перетворює рішення в реальність
Робить справи правильно Робить правильні справи
Його поважають Його обожнюють

Однак чи можна сьогодні протиставляти якості й види діяльності, згадані в таблиці? Менеджер – професія масова, і якщо раніше, при обмеженій потребі в лідерах, можна було розраховувати, що лідери-самородки самі проб’ють собі дорогу, то тепер на порядку денному стоїть питання про їхню цілеспрямовану підготовку, а точніше, формування навичок лідерства практично в усіх менеджерів.

Одним з найважливіших досягнень сучасної теорії лідерства є розуміння того факту, що універсально ефективний стиль лідерства – утопія. Лідерство в наші дні ситуаційне. Найважливіша проблема полягає в тому, які параметри ситуації є в той чи інший момент ключовими. У цілому проблему лідерства в сучасному менеджменті можна представити у виді “когнітивної карти”, показаної на мал. 6.4.

 

Зрілість колективу (послідовників)   Особистісні якості лідера   Час і динаміка середовища
         
Результати діяльності послідовників   Поводження лідера   Ситуаційні фактори
         
    Ефективність організації    

Мал. 6.4. “Когнітивна карта” лідерства

 

Важливим фактором у здійсненні лідером своїх функцій є його особистісні якості. Однак не даремно говорять, що кожна епоха висуває своїх лідерів: конкретна обстановка і динаміка зовнішнього середовища в значній мірі визначають успіх чи невдачу того чи іншого лідера. Поводження лідера і результати, яких він домагається, багато в чому залежать від зрілості послідовників, їхніх умінь і досвіду. Послідовники – члени групи, що визнають лідерство конкретної людини. Крім того, на долю лідера впливають як ситуаційні фактори (наприклад, вдалий чи невдалий збіг обставин), так і результати діяльності послідовників. Поводження лідера також є вирішальним чинником, від якого залежить робота організації та її успіх.








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 674;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.