Предмет контролю

Предмет контролю – це стан і поведінка об’єкта управління, яка описується якісними, кількісними, структурними характеристиками.

Суб’єктом контролю може бути група людей або організація, що наділена відповідними повноваженнями. За характером стосунків суб’єкта та об’єкта контролю, тобто між тими, хто контролює і кого контролюють, розрізняють контроль внутрішній та зовнішній. При внутрішньому – суб’єкт та об’єкт контролю функціонують у межах однієї системи, а при зовнішньому – суб’єкт відокремлений, діє автономно, незалежно від об’єкта.

Залежно від завдання розрізняють лінійний, функціональний та операційний типи контролю. При лінійному типі контролюється об’єкт у цілому (наприклад, контроль з боку директора організації); при функціональному – лише його частина (контроль з боку головного бухгалтера тощо). Контроль лише однієї окремої характеристики стану та поведінки об’єкта (наприклад, виконання окремого завдання керівником відділу) є різновидом операційного типу контролю.

Відносно часу контроль може бути попереднім, поточним та заключним (підсумковим). Серед загальних видів контролю, відносно стадії виконання операції, можна виділити попередній, направляючий, фільтруючий та заключний контроль.

 

 


t0 t1 t2 t3 t4 t5 час

t0-t1 – попередній контроль (до початку господарської операції),

t1-t4 – направляючий контроль (під час виконання операції, безперервний),

t2-t3 – фільтруючий контроль (за певними етапами виконання операції, на заздалегідь визначеному етапі),

t4-t5 – заключний контроль (після завершення операції)

 

Мал. 5.5. Використання видів контролю на різних стадіях здійснення операції [4, с. 244].


Зворотний зв’язок в організаційній системі створює єдиний цикл відносно самостійних видів діяльності (див мал. 6.6). Недооцінка одного призводить до зниження результативності. Контрольна діяльність, як і вся управлінська праця, розпочинається з установлення мети. Коли мета відома, необхідно відобразити бажаний результат у вимірюваних величинах, якщо це можливо.

 


Мал. 5.6. Функції процесу управління в цілеспрямованій, самокерованій системі








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 738;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.