Квиткова система на автобусному транспорті

На проїзд пасажирів і провіз багажу на пасажирському автомобільному транспорті здобуваються квитки й видаються квитанції встановленого зразка.

Квиток є документом, що підтверджує оплату проїзду й право пасажира на проїзд у даному автобусі.

Для поїздок в автобусах на міських маршрутах використаються наступні види квитків:

1. разові квитки у вигляді абонементних талонів або рулонного відривного типу;

2. місячні проїзні квитки, також вони можуть бути квартальними, єдині для декількох видів пасажирського транспорту міста.

 

При застосуванні квитків рулонного типу мають місце дві системи:

Ø система основного й додаткового квитка для проїзду в приміському сполученні – видається один основний квиток – чорний або синій кольори й необхідну кількість додаткових квитків різного грошового достоїнства – червоних кольорів, що б вартість всіх виданих квитків була дорівнює встановленої вартості проїзду;

Ø система однакового квитка – пасажирові видається така кількість квитків однакового грошового номіналу (плата за одна тарифна ділянка), відповідає числу тарифних ділянок, що проїжджають.

 

Місячні квитки повинні мати оцінку «приміський», номер маршруту, а також назва початкового й кінцевого пунктів.

 

Для проїзду в автобусах міжміських сполучень застосовуються одиничні (на картоні або білетно-касових апаратах) і поясні квитки (чотирьох різновидів залежно від відстані поїздок). Для оплати провозу багажу в міжміських і приміських сполученнях застосовуються поясні квитки.

Білети й бланки квитків є документами строгої звітності, виготовляються в певних друкарнях на спеціальному квитковому папері.

 

На міському транспорті застосовуються кілька методів збору проїзної плати:

1. через кондуктор – вона ефективна в годинники «пік» й у рухливому составі особливо великої місткості, вимагає витрат фінансових і людських;

2. безкондукторний метод – через каси не менш двох, у доступні для пасажирів місцях салону автобуса або компостери;

3. без касовий метод – пасажир заздалегідь (або у водія) до поїздки в автобусі здобуває талони на проїзд у вигляді абонементних книжечок або місячні проїзні квитки.

 

Анкетний метод припускає добре організований по маршрутний контроль за наявністю проїзних документів у пасажирів.

 

Наведені системи оплати проїзду не вирішують повністю проблем збитковості міських пасажирських перевезень і не виключають можливості неоплаченого проїзду. Однієї зі складних завдань організації міжміських автобусних перевезень є продаж квитків одночасно в багатьох касах, розташованих у різних пунктах, а також резервування місць для продажу квитків у проміжних пунктах автобусних маршрутів. Для рішення цієї проблеми може використовуватися запам'ятовувальний пристрій ЕОМ, що зберігати у своїй кімнаті всі місця автобусів, що відправляються з даного пункту на 8-10 днів, і враховувати число вільних, проданих і зарезервованих місць в автобусі, вона ж подає інформацію про наповнення автобусів, підраховує виторг і виконує необхідні облікові-розрахунково-облікові операції.

 

 








Дата добавления: 2015-05-30; просмотров: 2273;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.