Диспетчерське керівництво рухом маршрутних таксі

 

Диспетчерське керівництво рухом маршрутних таксомоторів у містах, що працюють по розкладах, здійснюються методами й технологіями, прийнятими на автобусному транспорті.

Рух маршрутних таксі без розкладу (з оперативними інтервалами в міру нагромадженнями пасажирів) організується на маршрутах з нестійкими пасажиропотоками за умови, якщо кінцевий пункт є основним по пасажиро нагромадженню. У цьому випадку рух коректується диспетчером пересувного диспетчерського пункту, наявністю пасажирів на кінцевих зупинках маршрутів і припустимим інтервалом руху (не більше 10 хвилин).

При роботі автомобілів на постійних маршрутах у більшості випадків визначаються дві кінцеві зупинки. Посадка й висадження в шляху проходження відбуваються на вимогу пасажирів або на спеціально встановлених зупинних пунктах маршруту. При стійко сформованих пасажиропотоках робота маршрутних таксі здійснюється за розкладом.

Керування рухом при наявності ЦДС й в умовах, коли всі маршрути розрізнені, здійснюється через телефонізовані колонки, які встановлені на кінцевих пунктах.

При відсутності ЦДС керування може здійснюватися через диспетчерські пункти автобусів і легкових таксі, а контроль – за допомогою штамп годин.

Контролювати регулярність руху маршрутних таксі може диспетчер за допомогою електронних апаратів. На кінцевих пунктах маршруту встановлюють індуктивні контури, а транспортні засоби обладнають радіоапаратурою. При необхідності диспетчер по рації дає на один з контрольних пунктів водієві вказівку про зміну швидкості руху або маршруту проходження, направляючи його через пункти найбільшого попиту на перевезення.

При роботі таксі за заявками в сільській місцевості можуть бути застосовані наступні форми організації руху:

Ø фіксовані маршрути з відхиленням від напрямку руху на вимогу пасажирів;

Ø оперативні маршрути, які формуються на основі поданих заявок.

Диспетчерська служба міжміських автобусних сполучень організують контроль над їхньою роботою через диспетчерів диспетчерсько-контрольних пунктів. Вони перевіряють дотримання водіями затвердженого розкладу руху автобусів, заповнення автобусів пасажирами, наявність квитків на проїзд і провіз багажу в пасажирів.

У ряді міст організовані ЦДС для оперативного керування рухом всіх видів міських перевезень пасажирів. Це дозволяє оперативно в короткий період часу відновити обсяги перевезень або знімати пікові навантаження окремих видів транспорту за рахунок збільшення обсягів перевезень іншими видами транспорту по тим ж маршрутам. Причому автобуси, звичайно, для цієї мети є кращими самі маневрені.

 








Дата добавления: 2015-05-30; просмотров: 1255;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.