Тарифи на автобусному транспорті

 

Розміри оплати за проїзд і провіз багажу на всіх видах транспорту (в. т.ч. на автомобільному) називаються тарифами або тарифною платою.

Власне кажучи тарифна плата - це вартість транспортної послуги. Плата за послуги повинна забезпечувати відшкодування витрат АТП й організацій (АВ й АС) на здійснення перевезень і планові накопичення на розширене відтворення. Рівень тарифів визначається собівартістю перевезень.

В основі всіх застосовуваних тарифів, як правило, лежать так називані, розрахункові, які при відстанях поїздки пасажирів до 300 км встановлюють постійну плату за кожен кілометр шляху в автобусах з м'якими відкидними сидіннями. При відстанях поїздок навіть 300 км, розрахунковий тариф знижується залежно від збільшення відстані.

З обліком того, що транспорт у містах може бути муніципальним, плата за проїзд буде різної по території країни, хоча правила вирахування цієї плати повинні бути однаковими.

Плата за проїзд пасажирів в автобусах приміського сполучення диференційована залежно від відстані, що проїжджає пасажиром, типу рухомого складу.

Для змішаних маршрутів, частина яких проходить у межах міської риси за проїзд у межах населеного пункту встановлюється плата в розмірі єдиного тарифу для даного міста, а за міською рисою – за кожен тарифна ділянка, що проїжджає пасажиром.

Плата за проїзд в автобусах внутрішньо обласних, міжобласних і міжреспубліканських міжміських сполучень, стягується по поясних тарифах, що визначається на основі розрахункових показників у залежності: від типу автобуса, від виду маршруту й відстані поїздки. За попередній продаж квитків на проїзд пасажирів в автобусах стягується комісійний збір. Плата з пасажира стягується за перевезення й зберігання багажу й ручної поклажі відповідно до своїх тарифів. За зберігання ручної поклажі в камерах схову (АВ й АС) плата стягується з кожного місця й за щодоби зберігання.

Плата за користування автобусом загального типу по замовленнях стягується з погодинного розрахунку залежно від місткості (q вм), тривалості користування (Тн), і пробігу (L заг).

На автобусному транспорті діють пільгові тарифи; місячні шкільні квитки, пільгові квитки для студентів, учнів спеціальних навчальних закладів і т.д.








Дата добавления: 2015-05-30; просмотров: 914;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.