Календарний графік виконання окремих видів робіт.

Календарне планування будівництва об’єктів або виконання окремих видів (циклів) робіт складається з розробки і оптимізації у складі ПВР моделей зведення будівель (споруд) або виконання окремих видів робіт та в реалізації їх під час зведення.

Такі моделі розробляються у вигляді лінійних графіків, комплексних сітьових графіків або циклограм.

Календарний графік виконання робіт на об’єкті або виду робіт призначений для визначення оптимальної тривалості зведення об’єкта, виконання виду робіт, взаємного узгодження, послідовності і дотримання термінів виконання будівельно-монтажних робіт.

На основі календарних графіків визначається потреба й складаються графіки: споживання матеріалів, роботи будівельних машин і транспорту, графік руху робочої сили на об’єкті, розраховуються ТЕП.

Календарний графік розробляється у відповідності до вимог ДБН А.3.1-5-96 на основі:

- дотримання нормативних термінів будівництва;

- випереджаючого виконання робіт інженерної підготовки майданчика;

- максимального суміщення будівельних процесів у часі, яке допускається Сніп III-4-80* “Техника безопасности в строительстве”;

- організації рівномірної і ритмічної роботи бригад на об’єкті;

- рівномірного споживання ресурсів;

- максимального використання засобів механізації під час виконання БМР;

- дотримання розрахункових показників щодо продуктивності труда та зниження собівартості будівництва, а також виконання обов’язків по кожному контракту.

Вихідними матеріалами для розробки календарного графіка виконання даного виду чи циклу робіт є:

- робочі креслення і кошториси на виконання даного виду робіт;

- норми тривалості будівництва об’єкта і виконання даного виду робіт;

- ПОБ і технологічні карти виконання даного виду робіт;

- дані про структуру, спеціалізацію і потужність будівельних організацій;

- дані про наявність ресурсів і матеріально-технічної бази будівництва;

- завдання на розробку ПВР.

Календарний графік виконання робіт розробляється у такій послідовності (табл. 2.1):

- аналіз робочих креслень; розбивання будови (фронту робіт) на ділянки, захватки, яруси. Розчленування будови на монтажні ділянки (захватки) здійснюється, наприклад, за розмірами блоків чи блок-секцій будови, а на яруси - по поверхах; якщо використовуються багатоповерхові колони - за ярус приймається висота будови, що відповідає висоті колони;

- визначення переліку робіт (гр. 1), підрахунки обсягів робіт (гр. 2 і 3) і розподілення їх за спеціалізованими ланками чи бригадами виконавців. Перелік робіт (гр. 1) заповнюється в технологічній послідовності їх виконання з групуванням робіт за видами, періодами і виконавцями.

Групування будівельно-монтажних робіт за однойменними виконавцями і технологічними циклами робіт, а також визначення структури спеціалізованих потоків виконується так, щоб однорідні види робіт, які здійснюються одним виконавцем. об’єднувались в одну групу (земляні роботи, монтажні роботи, сантехнічні роботи тощо); при цьому в нульовому циклі виділяються роботи підготовчого періоду і періоду зведення підземної частини будівлі;

- визначення нормативної трудомісткості робіт за калькуляціями або укрупненими нормами (УН) затрат труда і прийнятої з урахуванням рівня виконання норм (гр. 4);

- вибір типів машин і визначення механоємкості робіт (витрат робочого машинного часу) по УН чи ЕНіР (гр. 5, 6);

- вибір змінності робіт: одно-, двох чи тризмінного режиму ведення робіт (гр. 7);

- визначення чисельного й професійно-кваліфікаційного складу бригади для прийнятої змінності ведення робіт, тобто чисельність робочих на добу (гр. 9);

- визначення тривалості виконання робіт шляхом ділення прийнятої трудомісткості (гр. 4) на чисельність бригади (гр. 8); при цьому спочатку визначається тривалість механізованих робіт (гр. 10).

Графік робіт розробляється з урахуванням потоковості - з елементами послідовного і суміщеного виконання робіт і з обов’язковим дотриманням норм тривалості будівництва об’єкта в цілому;

- узгодження строків і послідовності виконання робіт;

- побудова календарного графіку (розкладу) робіт на календарній шкалі (гр. 11);

- корегування і оптимізація календарного графіка у відповідності до вимог ритмічної роботи бригад, рівномірного споживання ресурсів, ефективного використання машин тощо.

Топологія лінійної моделі календарного графіка виконання робіт розробляється на основі їх тривалості, розрахованій в гр. 10; при цьому розроблення розкладу робіт починається з водійних процесів, які виконуються з використанням провідних (основних) машин.

Розробка технологічної схеми послідовності зведення будови по ділянках (захватках) і поверхах (ярусах) виконується з урахуванням наближення строків передачі фронту робіт наступним бригадам (спеціалізованим потокам) з урахуванням вимог Сніп III-4-80* “Техника безопасности в строительстве” щодо допустимого суміщення робіт.

Графік руху робочих кадрів (споживання матеріалів, роботи машин) розробляється разом з календарним графіком. Якщо трапляється різке збільшення кількості робочих (або потрібних матеріалів, ресурсів, машин), то календарний план корегується так, щоб більш рівномірно розподілити робітників (матеріали, машини) у часі. Коефіцієнт нерівномірності руху робітників повинен бути не більше 1,5:

Nmax

Кн = --------- £ 1,5, (2.10)

Nсер

де Nmax - максимальна кількість робітників за графіком;

å Ni × ti å Ni × ti

Nсер = ------------ = ------------- (2.11) - середня кількість робітників;

å ti T

Ni - кількість робітників в окремі складові терміну будівництва;

ti - час (тривалість) роботи цієї (Ni) кількості робітників;

Т - тривалість будівництва.

Графіки надходження будівельних конструкцій і матеріалів (машин) розробляються з урахуванням необхідного їх запасу для забезпечення безперервного процесу будівництва.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 3920;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.