Народний музей

Музей створений на громадських засадах колективом викладачів і студентів у 1966 році. Ця подія була тісно пов'язане з 50-річним ювілеєм інституту. Ініціатором створення музею була в той час ректор медичного інституту, заслужений діяч науки України, професор Інна Іларіонівна Крижанівська. З самого початку музей став душею музейно-меморіального комплексу і розвинув активну роботу по різним напрямкам.

Музей - це дивовижне створіння людської мудрості, він покликаний не тільки зберігати спадщину минулого, а й спонукати інтерес до нього, впливати не тільки на розум, але і на серця людей. А для цього його експозиція повинна бути змістовною, цікавою для самих різних відвідувачів. Цю точку зору підтримує все більше число фахівців в галузі музейної справи.

"Глибоко помиляється той, хто порівнює музей із цвинтарем курних експонатів. Джерело світла і творення - от більш підходяще визначення", - пише хоронитель Музею мистецтва та історії Сен-Дені (Франція) Жан Роллен у журналі "Muzeum", видаваному ЮНЕСКО (1984. - № 142. - С.50).

Якщо ж говорити про музеї медичного профілю, то вони до того ж повинні обов'язково виховувати у відвідувача високі почуття гуманізму, милосердя, доброти. Кожен музей повинен сприяти моральному вихованню, але музей медицини в цьому відношенні має винятково важливе значення, бо моральність органічно пов'язана з діяльністю лікаря.

У просторому передмузейному залі розгорнута портретна галерея, присвячена видатним співробітникам, нині працюючим в академії - заслуженим діячам науки України, заслуженим працівникам вищої школи, лауреатам державних премій, заслуженим лікарям. Великий інтерес у відвідувачів музею викликають експозиції, присвячені випускникам академії, удостоєним високого звання Героя Соціалістичної Праці (М.Г.Желяевой, С.І.Борісенко, С.А.Гістіліну, Г.А.Андріенко, Е.А.Гречаной, Г . К.Камеко, В.Н.Васіленко).

На одній зі стін головного музейного залу - велика портретна галерея, яка є відображенням славного шляху багатьох видатних співробітників академії, які зробили своєю повсякденною працею неоціненний внесок у її розвиток, в її історію. Тут ми бачимо портрети блискучих учених, чудових педагогів, самовідданих працівників - всіх тих, хто все своє життя віддав на благо вузу, кому колектив вузу зобов'язаний своїм гордим званням академії.

Експозиція музею насичена численними справжніми документами, що відображають хід історії академії, особистими речами великих учених, педагогів і фахівців, які працювали і працюють в академії. У музейній експозиції почесне місце займає оригінал диплома, виданий 4 лютого 1922 М.С.Поповой - однією з перших випускниць Катеринославської медичної академії. Тут же - перші студентські картки, залікові книжки. Інтерес відвідувачів викликають колекції медичного інструментарію, наукового устаткування, монографій видних професорів академії, які стояли біля її витоків і зіграли видну роль в історії (Н.С.Кахіані, М.А.Кімбаровскій, М.Т.Кураев та ін), перші атестати професорів та доцентів.

З особливим інтересом і хвилюванням оглядають відвідувачі експозицію про подвиги співробітників і студентів - учасників антифашистського підпілля. Величезне виховне значення мають проведені тут бесіди про героїзм медиків. Творцям і працівникам музею дороги знаходяться в експозиції гіпсові бюсти героїв, які виконані скульптором В.І.Музикой і одним з колишніх співробітників академії, ветераном Великої Вітчизняної війни Н.М.Ільіних. Викликає захоплення подвиг професора Е.Г.Попковой, лікаря-інфекціоніста, яка, працюючи в окупованому Дніпропетровську, врятувала життя 900 військовополоненим.

Цілий ряд документів розповідає про наших випускників - заслуженого лікаря України Г.А.Клешкане, розвідницю А.Ф.Жуковой-Церетелі. Свято шанують пам'ять про кавалера багатьох орденів полковника медичної служби М.П.Бойко. Під час війни він був начальником санітарної служби прославленої в боях на Волзі 62-ї армії, в лавах якої дійшов до Берліна. Діяльність М.П.Бойко високо оцінив маршал В.І.Чуйков в своїй книзі "Початок шляху".

Потрібно, щоб люди вчилися здобувати в музеї не тільки знання, але й уміння спостерігати, аналізувати і, що ще важливіше, захоплюватися. Тому слід апелювати не стільки до їх інтелекту, скільки до почуттів.

Особливе місце в музеї займає експозиція прекрасних копій видатних вітчизняних художників, написаних колишнім доцентом нашої академії Г.І.Кількіновим. Серед картин - витвори К.Брюллова О.Іванова, І.Крамського, О.Саврасова, В. Полєнова, І.Айвазовського, І.Рєпіна, В. Сєрова, І. Шишкіна, О.Куїнджі, М.Врубеля. Імена в цьому списку не випадкові - вони підлеглі строгій логічній структурі, послідовно відбиваючи віхи розвитку вітчизняної живопису; кожне з них наповнене своєю глибинною історією. Неможливо не зупинитися і ще на одній копії - автопортрета Т.Г.Шевченка. Групою експертів Київського музею живопису ця робота визнана кращою копією з наявних в даний час у вітчизняних музеях. Експозиція допомагає нам безпосередньо стикнутися зі світом прекрасного, сприяє духовному та естетичному розвитку. Видатний художник, прекрасний поет, неабиякий педагог - Геннадій Іванович Кількінов надав свою колекцію копій в дар Народному музею. Поруч з колекцією - портрет Г.І.Кількінова, виконаний художником Т.Р.Ракшей. У 1995 році колективом академії підготовлений і виданий збірник віршів Г.І.Кількінова.

Художня експозиція музею розпорядженні і ще однією колекцією живописних полотен, автором яких є професор Сергій Євгенович Стебельський. Дивлячись на представлені картини, ми переймаємося теплом і любов'ю до рідної землі, дізнаємося близькі серцю берега Орелі.

Концепція нашого музею передбачає постійне оновлення і формування нових експозицій. Незмінним інтересом користуються експонати, що відображають творчість і світ захоплень співробітників академії: назавжди запам'яталася відвідувачам незвичайна виставка дзвіночків, зібраних з усіх континентів земної кулі професором Людмилою Василівною Новицької-Усенко. Колекція, яка налічує близько 300 експонатів, вражає своєю різноманітністю, представительностью, естетичним впливом.

Надовго затримуються гості музею і біля інших вітрин, експонують предмети мистецтва, виконані професорами і викладачами академії.

Великий інтерес відвідувачів викликають експозиції, в яких представлені різноманітні експонати, принесені в дар Народному музею. Серед таких експозицій - колекція петриківських майстрів і ряд інших.

Нині роботою в Народному музеї керує громадська рада, очолюваний ректором академії Г.В.Дзяком. До його складу входять члени ректорату, профспілкової організації, декани, керівники підрозділів, директор музею І.В.Твердохлеб. Багато сил віддає роботі в музеї В.І.Чепель.

Ми вже говорили про провідну концепції нашого музейно-меморіального комплексу, спрямованої на активну його участь у духовному та естетичному вихованні молоді. Підкреслюючи особливу роль етичної спрямованості в роботі музею медичного профілю, зберігаючи і розвиваючи ідеї, закладені на етапі створення, враховуючи важкі умови, в яких опинилася держава на сучасному етапі, громадська рада музею спрямовує діяльність в напрямку активної гуманізації медичної освіти, розвитку наступності між культурною спадщиною минулого і сьогоднішніми завданнями духовного виховання майбутніх лікарів.

Важливий розділ роботи музею становить поповнення та ведення архіву, новим етапом в якому з'явилося початок формування відеотеки. Музей постійно поповнюється новими матеріалами, необхідними технічними засобами. Сьогодні в музеї представлені матеріали про всі значимі події і видах діяльності нашої академії. З метою посилення творчої ролі музею громадська рада приділяє велику увагу проведенню вечорів, зустрічей, бесід. За свою тридцятирічну історію музей створив власні традиції, які ми шануємо і розвиваємо. Сьогодні неможливо уявити собі діяльність музею без традиційного "Дня музею", без поетичних вечорів, в яких беруть участь талановиті студенти та співробітники академії. У музеї багатолюдно на найрізноманітніших урочистих зустрічах, у ювілейні дні. Значна робота проводиться по профорієнтації з абітурієнтами, при організації "Дня відкритих дверей". Музей - навчальна база для багатьох кафедр. Його матеріалами користуються студенти інших вузів, школярі, працівники лікувальних закладів міста та області. Музей надає методичну допомогу в створенні музеїв і музейних філій, куточків історії на кафедрах, в клініках, школах, посилає копії своїх матеріалів в інші профільні установи. Музей і його співробітники беруть активну участь у підготовці та проведенні вітчизняних і міжнародних медико-історичних форумів.

Музейний комплекс багатий філіями. Не покидаючи будівлі морфологічного корпусу, ми можемо побувати у фундаментальному музеї анатомії. Цей музей - втілення органічної єдності педагогічного мистецтва, естетичної виразності, духовно-емоційного потенціалу.

 








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 493;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.