Завдання. 1. Методичний огляд техніки і методики навчання плавання на боці.

1. Методичний огляд техніки і методики навчання плавання на боці.

2. Вдосконалення техніки плавання вивченими способами.

На суші:

1. Аналіз методики навчання структури рухів в плаванні на боці: пояснення, вправи, послідовність.

У воді:

1. Аналіз техніки плавання на боці 3-4 студентів.

2. Вправи для усунення недоліків в техніці плавання на боці.

3. Аналіз вправ для навчання рухів рук, ніг в плаванні на боці, координації техніки.

4. Плавання на боці в координації і по елементах.

5. Вдосконалення техніки плавання кролем на грудях і на спині.

2. Пірнання

Довжина пірнання залежить від тривалості затримки дихання плавцем і володіння технікою пірнання. Час затримки дихання складає в середньому 54 с. Треновані спортсмени можуть затримати дихання на декілька хвилин. Рекорд затримки дихання після попереднього вдихання кисню становить 1З хв 42,5 с, а рекорд пірнання в глибину на 100 м з вантажем - З хв. 40 с.

Тривала затримка дихання під час посиленої роботи негативно відбивається на здоров’ї, тому не рекомендується виконувати багато пірнань підряд.

Для забезпечення безпеки перед пірнанням потрібно зробити гіпервентиляцію легень - 6-8 глибоких видихів і вдихів. Більш тривала гіпервентиляція може привести до втрати свідомості. Пірнати краще всього після нормального повного вдиху, а під час пірнання до спливання на поверхню не робити видиху. Під водою орієнтування затруднене, тому пірнати потрібно тільки з відкритими очима, витягнувши руки вперед.

Якщо під час пірнання виникає біль у вухах, потрібно не відкриваючи рота зробити ковтальний рух.

При захворюванні верхніх дихальних шляхів пірнання заборонене. Треба пам’ятати, що пірнання в глибину із стрибка може привести до нещасних випадків - “травми” пірнальника (перелом спинних хребців) і тому виконується тільки в безпечних місцях.

Пірнання може починатися і безпосередньо з поверхні води. Для пірнання з поверхні води вниз ногами потрібно зробити енергійний гребок двома руками і ногами, припіднятись як можна вище із води і зробити вдих. Чим вище плавець піднімається з води, тим швидше він зануриться.

Щоб під водою занурення не сповільнювалось, потрібно виконувати гребкові рухи руками знизу вгору. Для пірнання з поверхні води головою вниз плавець групується, робить вдих і різким рухом занурює голову у воду. Потім випрямляється, піднімає ноги над водою і занурюється під воду. Коли він повністю занурився під воду плавець може прискорити пірнання рухами ніг, і з допомогою рук спрямовує себе в потрібну сторону.

При пірнанні в довжину, занурення під воду з поверхні води краще виконувати шляхом різкого гребка однією рукою з енергійними рухами ногами кролем. При цьому друга рука залишається витягнутою вперед. Після гребка під час проносу руки в повітрі голова повертається в сторону цієї руки і виконується вдих. В момент з’єднання двох рук, плавець згинає ноги в кульшових суглобах, занурюючи руки і тулуб на потрібну глибину. Продовжуючи рухи ногами, він вирівнюється під водою біля її поверхні.

Техніка плавання під водою під час пірнання в довжину і глибину однакова. Найвища швидкість досягається, коли ноги виконують рухи як в кролі, а руки витягнуті вперед. Такий спосіб особливо ефективний при пірнанні в ластах. Інший спосіб пірнання - ноги працюють кролем, руки брасом.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1202;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.