Завдання. Оглядово-методичне заняття з техніки плавання брасом.

Оглядово-методичне заняття з техніки плавання брасом.

На суші:

1. Опитування студентів по техніці плавання брасом, особливостях старту і повороту.

2. Аналіз спеціальних і підвідних вправ, сприяючих оволодінню структури плавання брасом.

У воді:

1. Демонстрація техніки плавання трьома студентами з послідуючим аналізом і обговоренням.

2. Аналіз підвідних вправ, послідовність їх використання для навчання техніки плавання брасом.

3. Вправи на удосконалення техніки плавання брасом.

 

V Прикладне плавання

План

1.Плавання на боці

2.Пірнання

3.Рятування потерпілого на воді

1. Плавання на боці

В залежності від індивідуальних особливостей, людині зручно плавати на правому або на лівому боці.

Для опису техніки рухів при плаванні на боці одну руку прийнято називати “нижньою” (вона весь час під водою), а другу “верхньою”. Відповідно рукам називаються і ноги плавця - “нижня і верхня”.

Положення тіла. Плавець лежить на боці під кутом до 15° до поверхні. В вихідному положенні, для початку рухів, ноги випрямлені, верхня рука знаходиться біля стегна, а нижня витягнута вперед вздовж поверхні води. При цьому плече і одна сторона обличчя знаходиться під водою. На початку гребка “верхньою” рукою, плече плавця для кращого прикладання зусилля дещо повертається вниз.

Рухи ногами створюють основну силу, що рухає плавця вперед. Ноги широко розводяться: верхня - вперед, нижня - назад, згинаючись при цьому до прямого кута в колінних суглобах. Перед початком робочого руху стопа верхньої ноги береться на себе, а стопа нижньої ноги залишається випрямленою. Робочий рух здійснюється шляхом одночасного з’єднання і випрямлення ніг. Цей рух ногами виконується прискорено, по можливості по великих дугах. Опора до води створюється підошвою стопи і задньою поверхнею гомілки верхньої ноги і поверхнею стопи і гомілки нижньої ноги. По закінченні цього руху ноги з’єднані і випрямлені, носки відтягнуті.

Рухи руками мають суттєве значення для просування плавця вперед і узгодження всіх його рухів. Руки рухаються асиметрично і поперемінно. З вихідного положення вони починають рух одночасно: нижня виконує гребок, а верхня - підготовчий рух над водою. Потім напрямок кожної руки змінюється: нижня витягується під водою вперед, а верхня виконує гребок.

Нижня рука виконує гребок в напрямку вниз-назад. Він виконується прямою рукою до рівня плечей. Після цього рука згинається в лікті, наближається до тулуба долонею вниз і випрямляється по напрямку вперед в вихідне положення.

Рух верхньої руки подібний до руху руки в кролі на грудях, з тією різницею, що гребок виконується вздовж тіла біля самих грудей.

Дихання узгоджене з рухом верхньої руки. Вдих виконується в першій половині її руху над водою, видих – триває решту часу руху цієї руки.

Узгодження рухів. На один рух ногами виконують рух руками, один на вдихові і видисі. Гребок ногами повинен узгоджуватись з закінченням гребка верхньої руки, а підготовчий рух ногами з гребком нижньої руки. Після гребка верхньою рукою і поштовху ногами плавець виконує ковзання на боці з витягнутою вперед нижньою рукою, верхня рука знаходиться біля стегна.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 925;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.