Договір найму житла може бути розірваний лише у судовому порядку на вимогу наймодавця у разі

- невнесення наймачем плати за житло за шість місяців, якщо договором не встановлений більш тривалий строк, а при короткостроковому наймі — понад два рази;

- у разі руйнування або псування житла наймачем або іншими особами, за дії яких він відповідає.

- у разі необхідності використання житла для проживання самого наймодавця та членів його сім'ї. При цьому наймодавець повинен попередити наймача про розірвання договору не пізніше ніж за два місяці.

- якщо наймач житла або інші особи, за дії яких він відповідає, після відповідного попередження продовжують використовувати житло не за призначенням або продовжують сис­тематично порушувати права та інтереси сусідів.

У разі розірвання договору найму житла наймач та інші особи, які проживали у помешканні згідно зі ст. 826 нового ЦК підлягають виселенню на підставі рішення суду, без надання їм іншого житла.

 

13. ОСОБЛИВОСТІ КОРИСТУВАННЯ СЛУЖБОВИМИ ПРИМІЩЕННЯМИ ТА ГУРТОЖИТКАМИ.

Службове житло – це житло, що надається в користування працівникам підприємств, установ, організацій, які у зв’язку з характером їх трудових відносин мають проживати за місцем роботи або поблизу нього.

Жиле приміщення включається до числа службових рішенням виконкому відповідної ради за клопотанням адміністрації підприємства, установи, організації. Такі приміщення вважаються службовими з моменту винесення рішення виконкомом відповідної ради про включення їх до числа службових.

До числа службових може бути включене тільки вільне жиле приміщення. Під службові приміщення як правило виділяють окремі квартири на1 поверсі будівлі.

Жиле приміщення виключається з числа службових за рішенням виконкому відповідної ради за клопотанням адміністрації підприємства, установи, організації, у випадку якщо відпала потреба в такому його використанні.

Відповідно до ст..123 ЖКУ щодо користування службовими жилими приміщеннями застосовуються правила про договір найму жилого приміщення.

Наймач службового приміщення та члени його сім’ї можуть бути виселені з цього приміщення тільки в разі припинення трудових відносин, у зв’язку з якими воно надавалося. Наймач користується приміщенням відповідно до правил про договір найму житлового приміщення за такими винятками:

- Наймачі службових приміщень не мають права бронювати жиле приміщення, міняти його, в тому числі з наймачем іншого службового жилого приміщення.

- Не мають права змінювати договір найму жилого приміщення

- При проведенні капітального ремонту їм не надається у постійне користування інше благоустроєне жиле приміщення, хоча може бути надане інше службове жиле приміщення

Всі інші права та обов’язки як і за договором найму житлового приміщення.

Службові жилі приміщення надаються особам включеним до переліку працівникам, які постійно проживають, а також прописані в населеному пункті за місцем розташування відповідного підприємства, установи, організації. Вони надаються незалежно від перебування працівників на квартирному обліку, без додержання черговості та пільг, установлених для забезпечення громадян житлом.

На підставі рішення про надання службового жилого приміщення виконавчий орган відповідної ради видає громадянинові спеціальний ордер, який є єдиною підставою для вселення в надане службове жиле приміщення.

Постановою КМУ «Про службові жилі приміщення» від 04.02.1988 року за №37 затверджено перелік категорій працівників, яким можуть бути надані службові приміщення.

Зі службових жилих приміщень громадяни виселяються без надання іншого жилого приміщення, крім таких винятків:

- Інваліди війни, учасники ВВВ,

- Інваліди органів Внутрішніх справ колишнього СРСР

- Особи , які не менше як 10 років пропрацювали на підприємстві , в установі, організації, що надали їм службове приміщення

- Особи, звільненні з посади, у зв’язку з якою їм було надане жиле приміщення але не припинили трудових відносин з підприємством, установою, організацією, що надали це приміщення

- Особи, звільненні у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи, організації або за скороченням штату працівників

- Пенсіонери по старості,

- персональні пенсіонери,

- члени сім’ї померлого працівника, якому було надане службове житло

- інваліди праці 1 та 2 груп,

- інваліди 1 і 2 груп з числа військовослужбовців і прирівняних до них осіб

- одинокі особи з неповнолітніми дітьми, які проживають разом з ними.

Гуртожитки – це приміщення , призначенні для проживання і спільного користування кількома одинокими особами, які не перебувають у сімейних стосунках, або для проживання окремих сімей.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 848;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.