Особливості групових злочинів неповнолітніх

Однією з суттєвих особливостей злочинності неповнолітніх є переважне вчинення злочинів групою та у складі групи осіб іншого віку. За статистичними даними МВС України та результатами наукових досліджень, групові злочини неповнолітніх складають до 70% від загальної кількості злочинів неповнолітніх, а окремі види злочинів - зґвалтування, хуліганські бійки, порушення громадського порядку під час масових видовищ - вчиняються майже цілковито групами.

Неповнолітні, які значною мірою залежні психологічно у своїй поведінці від групи, всіляко намагаються об'єднатись у різноманітні групи. Привабливість подібного об'єднання визначається такими чинниками:

· реалізацією потреби у психологічно комфортному спілкуванні (необтяжливому, розуміючому, визнавальному, самостверджувальному);

· можливістю отримання психологічної, фізичної, матеріальної підтримки і захисту;

· можливістю задовольнити спільні інтереси й уподобання, цікаво провести вільний час;

· можливістю користуватися матеріальними благами (аудіо-, відсотехніка, автомототранспорт, одяг, житло та ін.), недоступними окремому неповнолітньому;

· компенсаційним вирішенням болючої проблеми дезадаптації в окремих осередках соціальною середовища.

За узагальненими даними різних досліджень, 60% неповнолітніх правопорушників дезадаптовані у сім'ї; 20% — ізольовані в навчальних колективах, близько 90% незадоволені взаємостосунками із вчителями й однокласниками.

Розподіляючи кримінальні групи неповнолітніх в окремі підмножини, доцільно орієнтуватися на загальну класифікацію груп - суб'єктів злочину. При цьому слід враховувати додаткові (спеціальні) ознаки, важливі саме для груп неповнолітніх. Такими ознаками є стать членів групи, її віковий і чисельний склад, тривалість існування.

За статевою ознакою розрізняються групи з підлітків і юнаків, групи з дівчат, змішані групи (найчастіше, з переважним представництвом хлопців). Загальною тенденцією є зростання кількості груп із дівчат і змішаних груп.

За достатньо широкого загального діапазону групової злочинності неповнолітніх існує певна спеціалізація, пов'язана зі статевою ознакою.

Так, групи хлопців скоюють хуліганство у поєднанні з грабежем і розбоєм; крадіжки автомототранспорту з метою розваги та окремих деталей і частин з метою збуту; вимагання у поєднанні із заподіянням тілесних ушкоджень; телефонний тероризм (явно неправдиве повідомлення про загрозу чи знищення); зґвалтування в поєднанні із загрозою здоров'ю та життю, глумлінням над жертвою.

Дівчачі групи відзначаються підвищеною агресивністю, яка спрямовується на осіб своєї статі й характеризується особливою жорстокістю (побоями та мордуванням), «експропріацією» речей та одягу, примушуванням до вступу у статевий зв'язок із хлопцями. У змішаних групах дівчата займають своєрідне становище. Одні з них мають нижчий за хлопців статус і використовуються для набуття сексуального досвіду, техніки екзотичного і групового сексу. Інші демонструють свою рівність із хлопцями, провокують їх на різноманітні правопорушення, в окремих випадках (до 10% змішаних груп) мають привілеї чи претендують на роль лідера групи.

За віковою ознакою розрізняються групи: тільки з неповнолітніх приблизно одного чи різного віку; неповнолітніх, які очолюються однією-двома дорослими особами, зазвичай молодіжного віку; неповнолітніх, серед яких — декілька малолітніх.

Крім того, неповнолітні очолюють групи малолітніх, які спеціалізуються на дрібних крадіжках, вимаганні у ровесників, раптових, зухвалих нападах на окремих громадян. Неповнолітні також долучаються до дорослих організованих злочинних груп, де виконують функції навідників, кур'єрів, спостерігачів.

Особливі кримінальні спільноти утворюються за регіонально-етнічною ознакою типу «Циганської слободи» (Одеса), «Моталок» (Казань), «Люберів» (Підмосков'я). Вони організують очолювані старшими за віком групи малолітніх (8—11 років), підлітків (11 — 15 років) та юнаків (15—18 років), які спеціалізуються на певних видах передкримінальної та кримінальної активності, мають відповідну організаційну структуру та «общак».

За кількісною ознакою розрізняються нечисленні (2— 4 особи), середні (5-8 осіб) і великі групи (від 9 до кількох десятків осіб) та спільноти (від кількох десятків до 100 та більше осіб). Зазначимо, що класифікація груп неповнолітніх за чисельністю дещо відрізняється від загальноприйнятої в соціальній психології та класифікації груп суб'єктів злочину.

За тривалістю існування групи неповнолітніх теж дещо відрізняються від загальних класифікацій. У цьому випадку під тривалістю мається на увазі період від створення групи до моменту потрапляння у поле зору правоохоронних органів. За цією ознакою розрізняються короткочасні (до 1 місяця) групи, групи середньої (до 6 місяців) тривалості існування і тривалі (більше 6 місяців) за існуванням групи.

До виявлення група неповнолітніх встигає вчинити в середньому 7 правопорушень.

За тенденції до криміналізації групи неповнолітніх підвищують свою організованість і психологічну згуртованість, звужують діапазон видів злочинів, використовують вимагання як основу вчинення інших злочинів.

Отже, групові злочини і злочинність неповнолітніх у цілому має ряд особливостей, пов'язаних з індивідуально-психологічними, соціально-психологічними, психолого-правовими характеристиками такої вікової групи.

 

Питання для самоконтролю

1. Що таке індивідуальна профілактика?

2. Які основні етапи передбачає індивідуальна профілактика?

3. Що відносять до психолого-педагогічних заходів профілактики?

4. Назвіть негативні обставини, що відіграють вирішальну роль у формуванні особи неповнолітніх правопорушників.

5. Охарактеризуйте основні атрибути кримінальної субкультури неповнолітніх.

 

 








Дата добавления: 2015-05-16; просмотров: 857;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.