Криміногенне середовище та субкультура неповнолітніх

Важливою психологічною особливістю протиправної поведінки неповнолітніх є тісний її зв'язок із криміногенним середовищем. Такий зв'язок має опосередкований характер, де проміжною ланкою виступає кримінальна субкультура неповнолітніх. Науковці відносять цю субкультуру до фонових явищ підліткової злочинності.

Криміногенне середовище є сукупністю окремих осіб і неформальних груп, які дотримуються, розповсюджують чи симпатизують передкримінальним і кримінальним нормам, традиціям, цінностям, способові життя. Вони переважно намагаються об'єднатись у межах певної території — вулиці, дачного селища, району міста - збиратися і контактувати у зручних місцях. Такі місця визначаються криміногенним статусом, інтересами, матеріально-майновими можливостями. Здебільшого це — горища, технічні поверхи, підвали будинків, нежитлові споруди, дешеві «забігайлівки», вокзали і прилеглі до них місця, квартири, кафе у парках, скверах, інших місцях відпочинку тощо.

Неофіційний статус також свідчить про належність до певної криміногенної групи і ширше — страти (верстви) або касти. Найбільш розповсюдженими є групи кримінального ризику, які немов балансують на межі злочину. Це — групи осіб без певного місця проживання та роду занять, ті, хто зловживають алкоголем, наркомани і токсикомани; ті, хто паразитує на членах своєї сім'ї та рідних; професійні жебраки; групи аморального проведення дозвілля та ін. Поряд з ними до криміногенного середовища входять і відповідно стратифікуються групи злочинної спрямованості. Це — побутові та професійні злодії; групи дрібних шахраїв і тих, хто зловживає довірою; організовані злочинні групи.

Групи, що набули злочинної кваліфікації, призначють для зустрічей «сходки», «стрілки», «розбори», де вирішуються питання коронування та покарання, розподілу зон впливу і кримінального патронування, корупційних дій, створення загальних матеріально-фінансових ресурсів («общаків») і т.п.

Криміногенне середовище утворює своєрідний психологічний простір, який має тенденцію до самовідтворення і розширення за рахунок зовнішнього іміджу, кримінальної «романтики», спрощених взаємостосунків. Криміногенне середовище втягує осіб, які повернулися з місць позбавлення волі, після примусового лікування, а також тих, хто перебуває в несприятливій ситуації, переживає життєву кризу, втратив психосоціальну ідентичність (відчуття належності до певної соціальної групи чи спільноті) тощо.

Криміногенне середовище виглядає привабливим для багатьох неповнолітніх, оскільки вони не мають достатньої для самостійного життя сформованості, значного життєвого досвіду, здатності відрізнити зовнішню атрибутику від сутності, опозиційно реагують на втручання дорослих у їхнє життя. Неповнолітні асоціюються з цим середовищем через створення власної кримінальної субкультури. У ній вигадливо поєднуються елементи злочинної (тюремної, блатної, злодійської) субкультури, які посідають домінуюче становище, і звичайної підлітково-юнацької культури (вірність друзям, романтика любовних переживань, «пристойні» уподобання та способи проведення дозвілля, тютюнопаління тощо).

Отже, прихована, але визначальна небезпека кримінальної субкультури неповнолітніх полягає в тім, що ця субкультура виступає провідним механізмом криміналізації середовища неповнолітніх. Вона перешкоджає офіційному виховному впливу, девальвує і підміняє загальновизнані цінності, «розмиває» громадську думку щодо дотримання правових та етичних норм, засуджує і зневажає позицію особистого сприяння правопорядкові, перетворює традиційну для неповнолітніх опозицію на кримінальну.

Кримінальна субкультура — це сукупність цінностей, норм, традицій, які підміняють офіційні, загальновизнані регулятори поведінки і визначають, регламентують функціонування середовища неповнолітніх та окремих його представників. Вона має обмежену розповсюдженість, є спрощеною, примітивною порівняно зі звичайною підлітково-юнацькою та загальносоціальною культурою.

Зовнішня привабливість кримінальної субкультури для неповнолітніх визначається:

· можливістю усунення актуального стану відчуження, ізоляції, забезпеченням психологічної підтримки та захисту;

· можливістю самоствердження та, принаймні, локального визнання, збереження чи переміщення рівня домагань в іншу сферу;

· елементами незвичайності, таємничості, конспіративності, екстремально-романтичними ситуаціями;

· зняттям абсолютної більшості правових і моральних обмежень та заборон;

· доступністю до будь-якої інформації, насамперед, інтимно-приватної та «дорослої».

Психологічний зміст кримінальної субкультури неповнолітніх найбільш повно фіксується, зберігається та відтворюється у життєвих цінностях і нормах поведінки. Вони полягають у такому.

Культ фізичної сили, беззаперечне підкорення слабшого сильнішому, нижчого вищому за неформальною ієрархією.

Зневажливе, брутальне ставлення до осіб протилежної статі в цілому, цинізм і статева вседозволеність відносно дівчат і молодих жінок.

Знецінення «офіційної», «чесної» праці, підміна її ідеєю швидкого збагачення за будь-яку ціну. Неповага до життя та здоров'я, майнових прав «чужих» осіб.

Біполярне ставлення до власного здоров'я: з одного боку, саморуйнування (алкоголь, наркотики, хвороби, що передаються статево) та байдужість, з іншого — активне зміцнення, якщо це пов'язано з кримінальною поведінкою.

Відсутність співчуття, нечесність і дволикість стосовно до «чужих», співпереживання та кругова порука серед «своїх».

Заняття різноманітними азартними іграми, головно «під інтерес», вживання алкоголю, наркотиків, інших одурманюючих речовин.

Заохочення до різних форм асоціальної поведінки, їх демонстративного прояву, безумовного задоволення власних потреб за рахунок «чужих».

Підвищена відповідальність за дане «своїм» слово, обіцянку, оцінку тощо, безкомпромісність, жорстокість покарання за їх недотримання.

Кримінальна субкультура проявляється через такі взаємопов'язані атрибути: традиції та звички; загальне оформлення зовнішності; татуювання; жаргон, прізвиська та «блатні» пісні; умовно-конспіративне спілкування.

Традиції та звички. Найбільш розповсюдженими, але різними за прийомами і процедурою традиціями є прийняття до свого середовища та визначення в ньому статусу («прописка» - традиція, запозичена зі спеціальних виховних установ для неповнолітніх); зміна статусу та вигнання з середовища; відзначення подій і дат, пам'ятних для середовища чи окремих його членів. Так, наприклад, «прописка» передбачає з'ясування особистих якостей новачка, його «подвигів», зв'язків і знайомств у неформальному середовищі неповнолітніх. Він проходить різні випробовування: перевіряється у фізичному єдиноборстві, стає об'єктом жартівливого, принизливого розігрування, виконує перевірні завдання та ін. У разі успішної перевірки «на міцність» «прописка» завершується ритуалом прийняття «клятви» і визначенням статусу новачка.

Типовими звичками неповнолітніх є гіпертрофований прояв свого стану (регіт, здивування, голосна розмова); переміщення «зграєю», збір на «своєму» місці та на «своїй» території; тримання рук у кишенях; чвиркання слиною крізь зуби; маніпулювання різними предметами, наприклад, перебирання чоток; вживання слабоалкогольних напоїв та ін.

Загальне оформлення зовнішності. Цей атрибут має на меті демонстрацію належності до певної групи, угрупування неповнолітніх і виконуваної ролі. Він стосується одягу (спортивні костюми і взуття, короткі та розстебнуті куртки, в'язані шапочки з певною символікою), стрижки («під нуль», каре, їжачок, вистригання полосок, квадратів і т.п.), амулетів і прикрас на шиї, кистях і пальцях рук, у вухах.

Татуювання. Здебільшого неповнолітні віддають перевагу декоративно-естетичному татуюванню, яке здійснюється аплікацією чи поверхневим нанесенням у вигляді знаків, стилізованих літер, тварин, що символізують східний календар, тощо. Це, насамперед, реакція на широке розповсюдження в останній час татуювання у кумирів неповнолітніх і молоді — музикантів, співаків, спортсменів, кінозірок. Але в середовищі неповнолітніх із кримінальною орієнтацією переважає татуювання, що виступає символом належності. Такі зображення наносяться глибше у шкіру, у вигляді малюнків, надписів, умовних знаків, абревіатур (словоскорочень) одного кольору.

Пік татуювання припадає на 12—15 років і час перебування у спеціальних закладах та установах для неповнолітніх, ось чому саме звідти татуювання запозичує основні функції. Ці функції полягають у такому.

Особистісно-установча. Сигналізує середовищу про кримінально-паспортні дані неповнолітнього: ім'я, вік, кількість судимостей, термін кожної з них, місця відбування покарання та ін.

Стратифікаційна. Свідчить про загальний статус у середовищі неповнолітніх і статус у конкретній групі. Особливість татуювань із такою функцією полягає в тому, що низькостатусні зображення наносяться примусово, а ті, які штучно завищують статус, примусово зводяться оточенням.

Магічно-захисна. Вважається, що певний вид татуювань (хрести, розп'яття, бані церков, вівтарі тощо) охороняє неповнолітнього, захищає від впливу негативних сил, небезпеки.

Сексуально-еротична. Засвідчує сексуальну орієнтацію, мрії, розчарування, цинізм дотично до сексуального партнера.

Професійно-орієнтуюча.Сигналізує про бажану чи омріяну професію, рід занять, але частіше — про злочинну спеціалізацію та пов'язані з нею особисті якості (хитрість, агресивність, безжальність).

Чуттєво-сентиментальна. Повідомляє про важливі події, дати, місця перебування, що їх неповнолітній бажає зафіксувати «назавжди».

Основними самостійними або складовими елементами татуювань неповнолітніх є: слова, вирази, абревіатури, малюнки, тварини, знаряддя злочину й атрибути злочинного способу життя (карти, пляшка, шприц), зображення жінки у різних варіантах; хрест (церковний, міфологічний, фашистський), одна чи кілька крапок.








Дата добавления: 2015-05-16; просмотров: 1169;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.