Вплив АЕС на навколишнє середовище

На рис.7.4 представлена узагальнена схема дії АЕС на навколишнє природне середовище.

У схемах АЕС передбачаються необхідні пристрої для збору активних речовин і видалення їх у вигляді газоподібних, рідких або твердих відходів. Їх радіоактивність у різних АЕС відрізняється на декілька порядків, але в переважній більшості випадків сумарні викиди значно нижче гранично допустимих рівнів (ГДК).

Систематичні спостереження за дією АЕС на водне середовище при нормальній експлуатації не виявили істотних змін природного радіоактивного фону. З урахуванням розповсюдження викидів при аваріях на АЕС встановлюються санітарно-захисні зони.

Рис. 2 Схема взаємодії АЕС і навколишнього середовища

Все інші види дій АЕС на гіро- і літосферу, не пов'язані з радіоактивністю (вплив системи водопостачання, фільтрів), якісно не відрізняються від аналогічних дій ТЕС.

Вплив АЕС на середовище:

- Видобуток ядерного палива;

- Вилучення територій;

- Захоронення відходів;

- Теплове забруднення.

Найбільш складною екологічною проблемою при експлуатації АЕС є поховання великотоннажних радіоактивних відходів, а також відпрацьованого ядерного палива. Передбачається декілька варіантів захоронення устаткування: приміщення всіх забруднених радіоактивністю елементів в шахтні вироблення; поховання тільки найбільш забруднених наведеною радіоактивністю елементів з повторним використанням інших за призначенням; періодична дезактивація устаткування на місці з похованням концентрованих відходів і змивів.









Дата добавления: 2015-06-12; просмотров: 1643;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.