Напрямки використання нерозподіленого прибутку. Облік нерозподіленого прибутку. Облік непокритих збитків

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) відображає суму прибутку, яка реінвестована у підприємство, або суму непокритого збитку.

Нерозподілений прибуток є складовою частиною власного капіталу, тобто це прибуток, одержаний в результаті господарсько-фінансової діяльності підприємства, який залишається у розпорядженні підприємства після виплати доходів власникам та формування резервного капіталу (тобто зменшений на суму прибутків, використаних у звітному році, включаючи нарахування податку на прибуток).

Іншими словами, нерозподілений прибуток – це частина чистого прибутку товариства, не виплачена у вигляді дивідендів його акціонерам.

Головні принципи розподілу чистого прибутку товариства закріплені його статутом. Фактично розподіл здійснюється відповідно до поточної та стратегічної політики, що визначається Спостережною радою і затверджується загальними зборами акціонерів товариства. Як правило, одна частина прибутку використовується на виплату дивідендів, а друга – на розширення та оновлення виробництва, фінансові інвестиції, придбання нерухомості, створення та поповнення резервних фондів товариства, соціальні програми та преміювання працівників товариства тощо.

Облік нерозподілених прибутків та/або (залежно від результатів господарської діяльності) непокритих збитків, а також суми прибутку поточного та минулого років, що використаний у звітному році (поточному періоді), ведеться на рахунку 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”: 441 “Прибуток нерозподілений” або 442 “Непокриті збитки” (списання здійснюють за рішенням уповноваженого органу за рахунок відповідних джерел: нерозподіленого прибутку, резервного чи додаткового капіталу, а в окремих випадках – статутного капіталу). Розподіл прибутку в відображається на субрахунку 443 “Прибуток, використаний у звітному періоді”.

По кредиту рахунка відображається збільшення прибутку від усіх видів діяльності, по дебету – сума непокритого збитку та використання прибутку.

Оскільки на рахунку 44 може бути як кредитове, так і дебетове сальдо, у Балансі може бути відображений як додатний (нерозподілений прибуток), так і від’ємний (непокритий збиток) показник.

Сума нерозподіленого прибутку зменшується за рахунок нарахованих дивідендів та відрахувань до резервного капіталу.

При цьому сума непокритих збитків вираховується при визначенні підсумку власного капіталу (тобто зменшує розмір власного капіталу товариства).

Облік нерозподілених прибутків здійснюється на підставі довідок та розрахунків бухгалтерії, наказів тощо.








Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 5459;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.