Облік адміністративних витрат

До адміністративних витрат належать загальногосподарські витрати, що направлені на обслуговування і управління підприємством.

Загальна методика побудови обліку адміністративних витрат за елементами аналогічна методиці побудови витрат виробничої діяльності, або витрат на збут. Тобто на першому етапі формуються елементи витрат –матеріальні витрати, витрати на оплату праці тощо, а на другому проводиться їх списання на фінансові результати.

Загальногосподарські витрати, пов'язані з управлінням та обслуговуванням підприємства, відображаються на рахунку 92 "Адміністративні витрати". Рахунок 92 є активним, витратним.

По дебету рахунку 92 "Адміністративні витрати" відображається сума визнаних адміністративних витрат, по кредиту – списання на рахунок 79 "Фінансові результати".

Аналітичний облік адміністративних витрат ведеться за статтями витрат або в розрізі елементів витрат.

Первинними документами при відображенні накопичення адміністративних витрат є накладна, рахунок, авансовий звіт, ВКО, розрахунок бухгалтерії тощо. Списання адміністративних витрат на фінансові результати оформлюється довідкою (розрахунком) бухгалтери.

Дані по рахунку 92 відображаються в журналі-ордері № 10.

Таблиця 14 - Бухгалтерські проводки по рахунку 92 "Адміністративні витрати"

№ оп. Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
Нараховано знос основних засобів та нематеріальних активів загальногосподарського призначення 92 "Адміністративні витрати" 13 "Знос необоротних активів"
Списано виробничі запаси на загальногосподарські потреби 92 "Адміністративні витрати" 20 "Виробничі запаси"
Відображено витрати на службові відрядження управлінського персоналу 92 "Адміністративні витрати" 372 "Розрахунки з підзвітними особами"
Відображено витрати по розрахунково-касовому обслуговуванню та інших послугах банку 92 "Адміністративні витрати" 311 "Поточні рахунки в національній валюті"
Нараховано податки, збори й обов'язкові платежі 92 "Адміністративні витрати" 64 "Розрахунки за по­датками й платежами"
Нараховано заробітну плату адміністративному апарату та проведені відрахування на соціальні заходи від зарплати згідно з чинним законодавством 92 "Адміністративні витрати" 66 "Розрахунки з оплати праці", 65 "Розрахунки за страхуванням"
Нараховано орендну плату, комунальні послуги, ремонт, здійснений сторонніми організаціями, послуги зв'язку, охорони, аудиторські, юридичні, консультаційні послуги 92 "Адміністративні витрати" 685 "Розрахунки з іншими кредиторами"
Списано адміністративні витрати на фінансові результати 791 "Результат основної діяльності" 92 "Адміністративні витрати"

Тема 8. Облік формування і змін статутного капіталу








Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 1934;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.