Основні види і напрямки культури з точки зору їх ефективного використання в туристичному бізнесі

Культура, поряд з природою, є найважливішою умовою, що визначає розвиток всіх без винятку видів і напрямів туризму. Суть в тому, що сама позиція людини з будь-якого питання, її відношення до природи, держави, мистецтва, свого житла, іншої людини і до самої себе є наочна демонстрація рівня культури.

Поняття «культура», ймовірно, одне з найбагатогранніших: культура розрізняється за складовими частинами, видами, напрямами, формами прояву, носіями і т. д. Існує велика кількість визначень даного поняття в цілому і за різними складовими зокрема.

Культура–історично певний рівень розвитку суспільства, творчих сил і здібностей людини, виражений у типах і формах організації життя і діяльності людей, в їх взаємовідносинах, а також в створених ними матеріальних і духовних цінностях. Це загальне, філософське визначення культури. Окрім нього, існує ще декілька визначень поняття «культура», кожне з них по-своєму має значення для розвитку туристичного бізнесу.

Термін «культура» вживається для характеристики як певних історичних епох (антична культура) конкретних країн, держав, суспільств, племен, так і народів (культура індійців майя), народностей і націй, а також специфічних сфер діяльності людини або її життя. Інакше кажучи, може бути виокремлено культуру: художню, відпочинку, лікування, освіти, розваг; поведінки (спілкування); професійну; релігійну.

Дати повну туристичну характеристику культури будь-якої країни, всіх її особливостей за всіма складовими неможливо через складність проблеми. Тому обмежимося головними напрямами, які, на нашу думку, мають найбільше значення.

Культура відпочинку і розваги має дуже велике значення, але, на жаль, погано вивчена, теоретичні концепції майже не розроблені, а інформація по окремих країнах або відсутня, або фрагментарна.

Художня культура країн, на відміну від інших напрямів, представляє головний інтерес для туризму.

По-перше, цей аспект культури цікавий для більшості людей. По-друге, художня культура дає уявлення про особливості країни на рівні конкретних об’єктів туристичного показу: пам’ятники архітектури, спектаклі, видовища і свята, обряди і ритуали, храми, музеї, центри ремесел і ін.

Характеристика художньої культури країни повинна бути доповнена елементами етнографічної культури, і елементами релігійної культури. Під етнографічною культуроюрозуміється сукупність традиційних форм господарювання, устроїв, звичаїв, традицій, мови, кухні, поселень, народної творчості і інших елементів традиційної (національної) культури.

Релігія є важливим самостійним компонентом культури будь-якого народу в будь-якій країні. Крім того, релігійні переконання часто чинять істотний вплив на всю решту аспектів художньої культури, перш за все на мистецтво. У історичному минулому цей вплив був значнішим, про що свідчать численні твори народної творчості і мистецтва. Аспекти цього впливу і взаємодії такі багатогранні, що виходять за рамки цього навчального курсу. Але при характеристиці художньої культури країни (тут маємо на увазі і регіону, до складу якого входять території різних держав) слід приділити увагу впливу релігійних мотивів на розвиток різних видів мистецтва.

 

 








Дата добавления: 2015-05-08; просмотров: 850;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.