ТЕма: РИТМИ ПОВЕДІНКИ У БЕЗХРЕБЕТНИХ

 

При вивченні ритмічності поведінки у безхребетних тварин науковці застосовували два різних підходи. Одні дослідники використовували поведінку просто як зручний показник фази осцилятора, що задає ритм, інші науковці, які займалися експериментальним дослідженням поведінки, вважали добові зміни реактивності досліджуваних об’єктів негативним фоном при дослідженні етології. Перші цікавилися циркадіанними процесами, а не інтеграцією поведінки; другі – власне поведінкою, але при цьому мало уваги приділялося питанню про природу циркадіанного контролю. Поведінку лише в деяких випадках вивчали в аспекті циркадіанних змін, а циркадіанні ритми – у поведінковому аспекті.

Ми спробуємо зробити те й інше, розглядаючи найважливіші типи ритмів поведінки в безхребетних. У літературі по поведінці можна знайти дуже мало даних про циркадіанний контроль ритмів у безхребетних, а в роботах присвячених циркадіанним ритмам мова йде в основному лише про дві форми: про локомоторну активність, що реєструється за допомогою актографів і про виведення імаго в популяціях комах (дуже атипова форма добового ритму).

Головна увага неминуче буде приділятися комахам, тому що на них проведена більша частина досліджень: в огляді Сондерса згадано 700 робіт, що стосуються біологічних годин комах. Якщо виключити комах, то залишиться, ймовірно, менше п’ятдесяти статей що стосуються циркадіанних ритмів поведінки в безхребетних.








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 660;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.