Види і характеристика лікувально-профілактичного харчування

В процесі трудової діяльності можливий контакт людей з шкідливими чинниками виробництва. До них відносяться використовувані в промисловості отруйні хімічні речовини, розчинники, кислоти, луги, виробничий шум, вібрація, магнітні поля, іонізуюче випромінювання, ультра- і інфразвук, підвищений атмосферний тиск, випромінювання оптичних квантових генераторів і ін.

У системі заходів щодо захисту організму людини від несприятливої дії речовин виробничого середовища, які ушкоджують під час робочої зміни найважливішим є спеціальне, лікувально-профілактичне харчування, яке підвищує стійкість організму до дії цих речовин.

В цілях максимального зменшення дії шкідливих виробничих чинників (хімічних і фізичних) на організм людини в даний час розроблено і затверджено 8 лікувально-профілактичних раціонів харчування.Залежно від професії працюючих і характеристики дії речовин, які ушкоджують, сніданок (обід) готується по одному з 8 раціонів лікувально-профілактичного харчування з одночасною видачею вітамінних препаратів. Нижче приведені коротка характеристика і продуктовий набір раціонів лікувально-профілактичного харчування.

На роботах, пов'язаних з дією радіоактивних речовин і джерел іонізуючих випромінювань, робітникам і інженерно-технічному персоналу передбачена видача лікувально-профілактичного раціону № 1. Його одержують також робітники, зайняті на виробництві і переробці лопарітового концентрату на гірничо-збагачувальних комбінатах.

 

Таблиця 8.1. – Продуктовий набір лікувально-профілактичного раціону № 1

Продукти Денна норма, г (брутто) Продукти Денна норма, г (брутто)
Хліб житній Сметана
Мука пшенична Твердий сир
Мука картопляна Масло вершкове
Крупа, макарони Масло рослинне
Боби Картопля
Цукор Капуста
М'ясо Овочі (морква)
Риба Томат-пюре
Печінка Фрукти свіжі
Яйце 3/4 шт. Сухарі
Кефір Журавлина
Молоко Сіль
Сир Чай 0,4

 

Хімічний склад і енергоцінність:

Білки 59 г;

Жири 51 г;

Вуглеводи 159 г;

Енергоцінність 1380 ккал.








Дата добавления: 2015-04-25; просмотров: 2511;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.