Вимоги до умов їжі

 

Разом з режимом харчування великий вплив на процеси травлення і засвоєння їжі надає обстановка її прийому. Процес їжі повинен бути організований так, щоб ніякі сторонні подразники не робили в цей час на нього вплив і не змогли погасити виниклого в центральній нервовій системі збудження. «Столова кімната, - говорив І.П. Павлов, - повинна бути особлива, щоб на порозі її зоставались всі турботи дня». Затишне чисте приміщення їдальні, красива сервіровка столу і оформлення блюд, приємне освітлення, мікрокліматичний комфорт, ввічливе обслуговування охайним персоналом забезпечують розвиток і закріплення позитивних умовно-рефлекторних зв'язків і сприяють нормальній функції харчового центру.

Візитною карткою будь-якого підприємства харчування є меню - перелік блюд, закусок, кулінарних виробів, що є у продажу на даний день. Воно складається відповідно до встановленого для кожного типу підприємства асортиментного мінімуму – певної кількості блюд і напоїв, які щодня повинні бути в реалізації. Цей асортимент може бути розширений за рахунок включення в меню сезонних і фірмових блюд.

Відповідно до призначення складається декілька видів меню: порційних блюд, денного раціону, комплексних обідів, меню чергових блюд, банкетів, меню спеціальних видів обслуговування. При складанні меню передбачається різноманітність закусок, блюд, кулінарних виробів як по видах сировини і продуктів, з яких вони готуються, так і по видах кулінарної обробки. У меню включаються різні овочеві, рибні, м'ясні блюда і закуски, приготовані у відварному, смаженому, тушкованому, запеченому вигляді з дотриманням принципу чергування їх по днях тижня.

Блюда, що включаються в меню, повинні бути в реалізації впродовж всього робочого дня. Фірмові і порційні блюда в загальному меню виділяються в особливий розділ. Меню може складатися окремо для сніданку, обіду і вечері. У меню порційних блюд включаються широкий асортимент закусок, блюд і кулінарних виробів, а також фірмові блюда.

Процес підготовки до обслуговування споживачів в підприємствах харчування складається з ряду операцій. Важливим в підготовці до обслуговування є особиста гігієна обслуговуючого персоналу і прибирання приміщень підприємства харчування.

Всі роботи, пов'язані з підтримкою необхідної чистоти в приміщеннях підприємства повинні бути проведені за 1-2 ч до відкриття підприємства. Після закінчення прибирання розставляють столи і крісла.

Продумано, із смаком розставлені меблі додають інтер'єру красу і закінченість оформлення, створюють затишну обстановку, роблять зручним обслуговування.

 

 

Контрольні питання:

 

1. Які основні вимоги до побудови раціонального (збалансованого) харчування?

2. Які основні вимоги до харчового раціону?

3. Які основні вимоги до режиму харчування?

4. Які основні вимоги до умов прийому їжі?

 








Дата добавления: 2015-04-25; просмотров: 1126;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.