СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕНЬ

 

На всіх етапах проведення сучасних наукових досліджень передбачається широке застосування методів статистичного аналізу, який дозволяє встановити приховані залежності, що притаманні багатьом біологічним явищам.

На наш погляд, для цього однією з кращих є прикладна комп’ютерна програма Stаtistіса 6.0 © StatSoft, яка побудована на нових технологіях аналізу даних, істотно прискорює звичайні рутинні операції і дозволяє досліднику безпосередньо зосередитися на розумінні та інтерпретації досліджуваних результатів. Пакет не потребує від дослідника високих знань математичної статистики та складних формул, але для свідомого використання результатів статистичного аналізу не­обхідно мати елементарні базові знан­ня як методів математичної статистики, так і сфери їх застосування.

Методика статистичного аналізу подається з використанням англійської термінології і її українських аналогів. Програма має потужну, практично не обмежну за різноманіттям і зручну систему побудови графіків і діаграм. Пакет має потужний Help (систему допомоги користувачу).

Вона використовує три основні типи вікон. Sрrеаdsheet — електронна таблиця для введення даних. Sсrоllsheet — вікно для введення результатів аналізу у вигляді таблиці чи тексту. Graphic — вікно для введення графіків. Зміст даних кожного із вікон можна зберегти у вигляді певних розширень файла (з табличними даними — .sta, результатами статистичного аналізу в формі таблиць і графіків — .stw і звітами — .str)або направляти зміст активного вікна на принтер для отримання твердої копії. Який модуль краще підходить для певного аналізу і який порядок роботи в кожному модулі будуть подані нижче.

Застосування математичної статистики в галузях сільськогосподарської науки вносить точність і однозначність, ступінь вірогідності й надійності висновків; дозволяє глибше оцінювати сутність науково-виробничих завдань, виявляти раніше невідомі закономірності і ставити нові проблеми, які раніше вирішувалися сільським господарством.

Вважаємо, що читач вже знайомий з теорією статистичного аналізу в біології та сільському господарстві [1, 2, 3], де пояснюється суть певної термінології і наводяться формули для розрахунків. Щоб виконувати статистичний аналіз на ЕОМ, читач повинен володіти основами роботи на персональному комп’ютері в середовищі Windows і з електронними таблицями (наприклад Microsoft Excel).

Необхідні мінімальні системні вимоги персонального комп’ютера: процесор Pentium 133, ОЗУ 32М, операційнасистемаWindows 95/98/2000/Me/XP або сумісні з ними, пакет Statistica 6.0 для інсталяції програми.

Верхній рядок основного модуля STATISTICA має три панелі інструментів (хоча за бажанням користувача мож­на мати або більше, або менше): верхня містить назви спадаючих меню (File, Edit та ін.), а нижні — піктограми, які дозволяють швидко виконувати певні операції.

Модуль Statistics (Статистики, рис. 13.1)містить великий набір програм для статистичного аналізу. Найбільш важливі з них такі.

Basic Statistics/Tables — Основні статистики й таблиці — охоплює методи описової статистики, що застосовуються на першому етапі оцінки вибірки.

Multiple Regression — Множинна регресія — має широкий набір методів лінійної і нелінійної регресії, включаючи покроковий регресійний аналіз і часткову регресію.

ANOVA — Однофакторний і багатофакторний дис­персійний аналіз — має широкий набір інструментарію для аналізу результатів польового досліду за дисперсійним методом.

Nonparametrics —Непараметричні методи — містить набір методів непараметричної статистики, які застосовуються для аналізу даних, що не відпові­дають закону нормального статистичного розподілу.

Distribution Fitting — Дистрибутивне пристосування — в прикладних програмах дозволяє формувати гіпотези щодо певного розподілення змінних.

Про роль інших блоків буде сказано у відповідних розділах.

 

Пакет Statistica 6.0 вигідно відрізняється від попередніх версій зручністю підготовки даних безпосередньо в самому пакеті. Функції вставки клітинок, рядків та стовпчиків, інтелектуального заповнення клітинок за допомогою маркера заповнення дозволяють відмовитися від використання при підготовці файлів даних від іншого програмного забезпечення (різного роду електронних таблиць), як це робилося раніше. Проте, якщо дані вже були набрані в електронних таблицях або в текстових редакторах, Statistica 6.0 дозволяє легко експортувати ці дані і практично не вимагає їх подальшого доопрацювання.

Робота з будь-яким модулем починається зі створення і зберігання файла даних. Виконавши

послідовно операції (Низхідне меню File, опція New), вручну створюємо файл „Гибриды сахарной свеклы” (2v by 10c) з таблицею варіаційного ряду, в яку буде введено два варіанти (два стовпця) з 10 показниками (повтореннями, рис. 13.2).


В активному вікні Create New Document визначаємо кількість змінних варіантів (Number of variables)— у нашому прикладі 2; кількість змінних статистичного ряду (Number of cases)—10. Після створення або модифікації бази даних файл зберігають командою Save в меню File основного меню програми STATISTICA.








Дата добавления: 2015-04-25; просмотров: 1775;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.