ЗАФАРБОВУВАННЯ. РЕНДЕРИНГ ПОЛІГОНАЛЬНИХ МОДЕЛЕЙ

Моделі висвітлення. Зафарбування граней: плоске зафарбовування, метод Гуро, метод Фонга. Усунення ступінчастості (антиэлайзинг)

 

Візуальне сприйняття об'єктів навколишньої дійсності являє собою складний процес, що має як фізичні, так і психологічні аспекти. У другому розділі ми вже обговорювали деякі особливості сприйняття світла й кольору оком людини. До того, що вже було сказано про спектральну чутливість ока, треба додати ще кілька моментів.

 

Рис. 11.1. Ефекти сприйняття зображення

Очей адаптується до середньої яскравості розглянутої сцени, тому при зміні тла змінюється сприйняття сцени. Наприклад, однородно пофарбована область на більше темному тлі буде здаватися більше яркою, чим на світлому. Крім того, вона буде сприйматися як більше велика (мал. 11.1).

Ще одна особливість сприйняття полягає в тім, що границя рівномірно освітленої області здається більше яскравої в порівнянні із внутрішніми частинами. Це явище було виявлено Эрнстом Махом, тому воно одержало назву ефекту смуг Маху. Такі особливості необхідно враховувати, якщо ми прагнемо до створення реалістичних зображень сцен.

При формуванні зображення сцен, що містять дзеркальні й напівпрозорі поверхні, варто використовувати закони геометричної оптики, що переломлюють властивості матеріалів, ефекти змішання квітів і т.д.








Дата добавления: 2015-04-03; просмотров: 1061;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.