Управління життєвим циклом товару

Відділи логістики і маркетингу повинні чітко взаємодіяти один з одним у сфері управління життєвим циклом товару. Стандартні рисунки залежності обсягів продажів від стадії життєвого циклу приведені у всіх підручниках по економіці. Проте на практиці компанії випускають із виду ті або інші закономірності.

Класичний приклад, коли при плануванні виведення нового продукту на ринок маркетологи малюють криву зростання продажів, неухильно прагнучу угору (рис. 5). Їх міркування такі: «Товар новий, споживач чекає його, значить продажі будуть постійно зростати». Реально ж початкове зростання – це всього лише стадія наповнення каналів збуту. Тобто виробництво випускає великі обсяги, вони рухаються по ланцюгу постачань, наповнюють проміжні склади. Є продажі дистриб'юторам, є продажі в магазини, але при цьому кінцевий споживач ще не встиг зреагувати на нову пропозицію, і фактичне споживання на даному етапі дуже сповільнено. Відповідно товар простоює на полицях, і слідом за підйомом продажів спостерігається помітний спад. Якщо це не буде враховано, склади неминуче будуть переповненими Тому правильне визначення стадій і обсягів продажів і є основним завданням співпраці відділів логістики і маркетингу.

 

 

Рис. 5. Крива зростання продажів при виведенні нового продукту

 








Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 786;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.