Перші школи та університети. 4 страница

Згідно статті 6 Закону України “Про освіту” освітня політика України ґрунтується на принципах (від лат. principium – основа, начало), орієнтованих на досягнення національною системою вищої освіти сучасного світового рівня, відродження її самобутнього національного характеру, докорінне покращення змісту, форм і методів навчання у ВНЗ, збільшення інтелектуального потенціалу країни. Охарактеризуємо коротко сутність цих принципів та узагальнимо знання про систему принципів у вигляді схеми (рис.5).

Принципи освітньої політики України.

1. Доступність усіх форм і типів освітніх послуг, що надаються державою, для кожного громадянина. Згідно цього принципу кожна людина має право вільного вибору на певних умовах будь-якого типу вищого навчального закладу. Принцип доступності реалізується через можливість безплатного навчання в усіх типах державних навчальних закладів і забезпечення студентів стипендією.

Забезпечення рівних умов дос-тупу до вищої освіти та всебіч-ного розвитку особистості
Взаємозв’язок з освітніми системами інших країн, відповідність вищої освіти України світовому рівню
Світський, науковий характер освіти
Незалежність навчально – виховного процесу від діяльності політичних партій і релігійних організацій
Органічний зв’язок з національною історією, культурою, традиціями
Гуманізм, демократизм, пріоритетність загально людських духовних цінностей
Єдність і наступність системи освіти
Інтеграція нав-чання з наукою і практикою, про-фесійна спрямова-ність навчально-виховного процесу
Поєднання дер-жавного управ-ління і громад-ського самовря-дування в освіті
Безперервність і різноманітність системи освіти
Гнучкість і прогностичність системи освіти
Доступність усіх форм освітніх послуг

Рис.5. Система принципів побудови системи вищої освіти України.

 

 

2. Забезпечення рівних умов для повної реалізації здібностей, таланту, всебічного розвитку особистості. Навчальні плани ВНЗ у своїй структурі мають дисципліни, які передбачають як професійну підготовку майбутніх фахівців, так і їх всебічний розвиток. З цією метою студентам забезпечується право самостійного вибору окремих предметів, спеціальних (елективних) курсів тощо.

Розпочинаючи з 2007 року, Міністерство освіти і науки України розпочало здійснення широкого комплексу заходів щодо забезпечення рівного доступу громадян до вищої освіти. Реалізація цього принципу має відбуватися за трьома напрямами:

- розширення доступу молоді до здобуття вищої освіти;

- забезпечення об’єктивності, відкритості, прозорості, демократичності при проведенні вступних випробувань та зарахування абітурієнтів, зокрема за рахунок масового запровадження незалежного оцінювання знань випускників загальноосвітніх закладів освіти, активної участі громадськості у реалізації контрольних функцій процесу вступу до ВНЗ;

- формування у громадян особистої і суспільної мотивації до здобуття вищої освіти.

Реалізуючи принцип рівного доступу до вищої освіти, у 2007-2008 навчальному році на навчання до державних ВНЗ було зараховано майже 30 тис. осіб пільгових категорій громадян, зокрема:

- дітей-сиріт та дітей, що залишилися без піклування батьків – 3,8 тис. осіб;

- інвалідів І і ІІ груп, дітей-інвалідів – 3,7 тис. осіб;

- дітей, батьки яких загинули або стали інвалідами на вуглевидобувних підприємствах – 85 осіб;

- на умовах пільгового прийому згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.1999р. №1159 “Про підготовку фахівців до роботи в сільській місцевості” – 16,7 тис. осіб.

Упровадженню принципу забезпечення умов для реалізації здібностей, таланту і всебічного розвитку кожної людини сприятиме заплановане на 2008-2010 роки створення особливих умов прийому до ВНЗ за результатами зовнішнього незалежного тестування випускників сільських шкіл і шкіл населених пунктів, які мають статус гірських, розробка програми “Обдаровані діти села”, забезпечення доступу до якісних освітніх послуг осіб з особливими потребами, реалізація національної програми роботи з обдарованою студентською молоддю. З цих позицій особливої уваги потребує розробка нормативної бази щодо створення системи матеріального заохочення студентів, які стали переможцями Всеукраїнських та міжнародних студентських олімпіад, Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт, що сприятиме підвищенню авторитету цієї діяльності та активізації наукового пошуку студентів і науково-педагогічних працівників, які їх готують. У 2007 році для обдарованих студентів вищих навчальних закладів запроваджено 700 стипендій Президента України та 100 стипендій Кабінету Міністрів України.

Гуманізм, демократизм, пріоритетність загальнолюдських духовних цінностей.

Навчально-виховний процес у вищій школі має орієнтуватися на зміцнення єдності людини, народу і держави.

Викладачів і студентів слід вважати повноправними суб'єктами системи вищої освіти, які мають право вибору навчального закладу, брати участь у вирішенні актуальних проблем ВНЗ, та індивідуальних форм досягнення мети. Гуманізація освіти – це орієнтація освітньої системи на розвиток і становлення відносин взаємної поваги студентів і викладачів, які ґрунтуються на повазі прав кожного, збереженні їх почуття власної гідності і розвитку особистісного потенціалу.

Реалізуючи цей принцип, слід урахувати світову тенденцію демократизації університетського життя – надання університетом широкої автономії. Світовий досвід свідчить, що з погляду автономії функціонування вищих навчальних закладів країни можна поділити на три групи: англо-американська група, де рівень впливу урядових структур незначний (Австралія, Канада, Ірландія, Південна Африка, Нова Зеландія, Велика Британія, Сполучені Штати Америки); європейська група зі значним впливом державних структур (Франція, Німеччина, Італія, Голландія, Росія, Швеція); азійська група (Китай, Малайзія, Японія, Індонезія, Шрі-Ланка, Таїланд), де рівень залежності ВНЗ від урядових структур досить великий. Траєкторія розвитку університетів цих країн значно відрізняється. Так, найбільший можливий вплив державних агенцій на такі аспекти функціонування ВНЗ, як фінанси і адміністрування, академічні стандарти, кадрова політика, навчальні плани і публікації, контингент студентів, мають Франція, Індонезія, Малайзія, Шрі-Ланка, а найменший вплив уряду відчувають університети Великої Британії і Канади. Загальною світовою освітньою тенденцією постає розширення автономії ВНЗ, розвиток академічних свобод, створення умов для педагогічних інновацій і міжнародного співробітництва, стимулювання студентського самоврядування як важливого чинника модернізації вищої школи, формування у майбутніх фахівців навичок управлінської та організаторської роботи. Нам слід вивчати і використовувати накопичений століттями досвід студентського самоврядування Сорбонни, студентських братств Оксфорду та Кембріджу, де функціонують студентські спілки, студентські уряди або студентські ради, упроваджувати це надбання у вітчизняний досвід, який потребує подальшого розвитку і збагачення новітніми демократичними ідеями.

4. Забезпечення органічного зв’язку освіти з національною історією, культурою, традиціями. Реалізації цього принципу повинна сприяти національна спрямованість виховання, вивчення рідної мови, історії культури і народу, прищеплення шанобливого ставлення до культури всіх народів, що населяють Україну. У Національній доктрині розвитку освіти визначено: “Освіта має гуманістичний характер і ґрунтується на культурно-історичних цінностях українського народу, його традиціях і духовності”1.

5. Незалежність навчально-виховного процесу від діяльності політичних партій і релігійних організацій.Реалізація цього принципу забезпечується вимогою Конституції України про недопустимість втручання у навчально-виховний процес закладу освіти політичних партій, громадських і релігійних організацій. Формулюючи цей класичний принцип діяльності університетів, С.І. Гессен зазначав, що тільки наука повинна визначати його (університет) у його внутрішньому бутті, а не сторонні науці інтереси держави, віросповідання, секти і партії2.

6. Світський, науковий характер освіти. Згідно цього принципу у вищому навчальному закладі не викладаються релігійні предмети. Студенти оволодівають науковими знаннями про природу, науку, культуру, людину та суспільство, на основі чого відбувається формування наукового світогляду, моральних, правових, естетичних та інших цінностей. Якщо в навчальну програму упроваджується курс «Релігієзнавство», та його зміст з метою формування поваги і толерантності спрямовується на ознайомлення студентів з основами релігійних знань, сутністю релігійних поглядів народів світу.

7. Інтеграція навчання з наукою і практикою. На основі цього принципу в навчальному процесі ВНЗ забезпечується вивчення найновітніших наукових здобутків, постійне використання у навчальному процесі інноваційних інформаційних, педагогічних і комунікативних технологій, досягнень науки, техніки і культури, посилення світоглядних функцій навчання. Навчальні плани ВНЗ передбачають теоретичну та практичну підготовку студентів, проведення різноманітних видів практики на виробництві, що має на меті формування у випускника системи науково-професійних знань і практичних умінь та навичок.

8. Взаємозв'язок з освітніми системами інших країн, відповідність вищої освіти України світовому рівню.

Нині Україна чітко визначила орієнтири на входження в науковий та освітній світовий простір, згідно Болонських угод здійснює модернізацію освітньої діяльності у контексті європейських вимог. 4 березня 2008 року в Брюселі (Бельгія) Україна стала повноважним урядовим членом Європейського реєстру забезпечення якості (EQAR). Це надзвичайно важливе досягнення нашої держави в орієнтації на забезпечення якості вищої освіти європейського рівня.

Освіта в нашій країні ґрунтується на широкому використанні досягнень світової науки та національних надбань. Важливими завданнями сучасної української вищої школи є участь у науково-технологічному діалозі, скоординованому учасниками Болонського процесу, та розвитку трансрегіонального наукового партнерства, яке сприятиме сталому розвитку і соціально-економічному, інтелектуальному, культурному прогресу держав-учасниць. Співробітництво в галузі освіти передбачає обмін науковою і технічною інформацією, діяльності у контексті професійної підготовки та програми мобільності студентів, науковців і дослідників, співпрацю між навчальними закладами, удосконалення системи вищої освіти і системи професійної підготовки в Україні згідно з сучасними вимогами, включаючи систему сертифікації вищих навчальних закладів і дипломів про вищу освіту. Останніми роками в країні здійснено суттєві зрушення в напрямку міжнародного співробітництва. Так, за підтримки Європейського Фонду освіти в Україні відбувалася реалізація проекту "Реформування професійно-технічної освіти в Україні" в галузі сільського господарства, транспорту і туризму за участю Міністерства освіти і науки України, навчальних закладів Франції, Італії, Австрії, Угорщини, Польщі та Чехії. У реалізації проекту брали участь професійно - технічні навчальні заклади м Києва, Вінницької, Львівської, Закарпатської областей та м. Одеси. Вище означений проект мав головним завданням підготовку фахівців сільського господарства, здатних працювати в умовах ринкової економіки, організовувати і вести фермерське господарство в сучасних умовах.

Херсонським державним аграрним університетом, Херсонським державним університетом, Каледонським університетом м. Глазго (Великобританія), Університетом м. Євле (Швеція) з 2005 року реалізується проект Tempus «Географічні і інформаційні системи в аграрних університетах». Історичне значення цього міжнародного освітнього проекту полягає в тому, що розпочалось відродження науково – технічного співробітництва вчених – гідромеліораторів, ґрунтознавців, гідрогеологів, агрономів, екологів, які працюють над розробкою, вдосконаленням і впровадженням нормування водокористування і водовідведення на основі геоінформаційних технологій. Проведені в 2005 – 2007 рр. Херсонським ДАУ і Херсонським державним університетом міжнародні конференції (GISAU) відкривають нові напрямки розвитку аграрної науки і практики:

– упровадження геоінформаційних систем і технологій у сільське господарство, землевпорядкування, управління водними і земельними ресурсами, економіку природо-користування;

– застосування дистанційного навчання і програмно – методичне забезпечення підготовки фахівців-аграрників;

– застосування ГІС - технологій для нормування і регулювання водних потреб в галузях агропромислового комплексу.

У вирішенні проблеми взаємозв’язку освітнього простору України з освітніми закладами зарубіжних країн великого значення набувають масштабні міжнародні програми1, зокрема:

– ЕРАЗМУС, мета якої полягає у тому, щоб забезпечити мобільність студентів Європи (так, наприклад, в межах програми до 10% студентів повинні пройти навчання у вищій школі іншої європейської країни).

– ЛІНГВА - програма підвищення ефективності вивчення іноземних мов, розпочинаючи з початкових класів.

– ЕВРІКА, задача програми полягає у тому, щоб здійснити координацію досліджень в країнах Східної Європи. Не зважаючи на досить повільну внутрішньо-регіональну реінтеграцію, країни Східної Європи і республіки СНД зберігають загальні елементи інфраструктури освіти, які можуть використовуватися в інтеграційних процесах різного рівня і масштабу.

– ЕСПРІТ – проект, орієнтований на об’єднання зусиль європейських університетів, науково – дослідних установ у створенні нових інформаційних технологій.

– ТЕМПУС – загальноєвропейська програма, орієнтована на розвиток мобільності університетської освіти. Як було показано вище, Херсонський Державний Аграрний Університет та Херсонський державний університет мають певний досвід у реалізації цього проекту.

– ІРІС – система проектів, спрямованих на розширення можливостей професійної освіти жінок.

Згадуючи слова Ціцерона: «Світовий організм – це неперервне ціле», нині можна говорити про світовий освітній простір ХХІ століття як про мета-систему, котра зберігаючи різноманітність своїх складових частин (національних освітніх систем), визначає глобальні тенденції:

- Прагнення до демократичної системи освіти, тобто доступність освіти усьому населенню, доступність її ступенів, рівнів, надання автономності самостійності вищих навчальних закладів. Можна привести деякі приклади. Так, в більшості країн АТР (Азійсько–Тихоокеанського регіону) сформувалась розвинена система вищої освіти: в Корейській республіці біля 1/3 всіх випускників середньої школи вступають до університетів. Подібна картина і серед тайванських абітурієнтів (для порівняння : в Німеччині цей показник складає 18%, Італії - 26%, Великій Британії – 7%). Нині кожен третій іноземний студент у Західній Європі і США – виходець із країн АТР.

Наразі Японія має найбільш високий відсоток фахівців зі вченими ступенями серед країн світу – 68%, для порівняння – 25% в США. Республіка Корея посідає перше місце в світі у розрахунку на душу населення по кількості осіб, котрі отримали ступінь доктора наук1.

- Забезпечення права на освіту всім бажаючим, можливість і рівні шанси для кожної людини на отримання освіти у вищому навчальному закладі, незалежно від національної і расової належності, віку та статі. У зв’язку з цим все більших темпів набуває розвиток системи дистанційної освіти, одним з завдань якої є надання можливості отримати освіту людям з обмеженими фізичними можливостями (інвалідам), молоді з віддалених регіонів, сільської і гірської місцевості, військово-службовцям та іншим категоріям громадян.

- Збільшення навчально – виховних закладів, спрямованих на забезпечення різноманітних освітніх запитів, розвиток здібностей молодої людини.

- Розростання ринку освітніх послуг.

- Розширення мережі закладів вищої освіти і демократизація соціального складу студентської молоді.

- У галузі управління освітою відбувається пошук компромісу між жорсткою централізацією і повною автономією вищих навчальних закладів.

- Постійне оновлення і корекція освітніх програм і навчальних планів, викликані динамікою соціально – економічних чинників.

- У більшості розвинених країн освіта стає пріоритетним об’єктом фінансування.

Гнучкість і прогностичність системи освіти.

Цей принцип передбачає варіативність, саморегуляцію і безперервне оновлення вищої освіти, її адаптацію до вимог суспільства, згідно визначених Болонськими угодами європейських стандартів. Реалізації цього принципу має сприяти перехід на модульно-кредитну систему навчання, педагогічний експеримент з упровадження якої в навчальний процес вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації розпочався в Україні з 2004-2005 навчального року. Одним з головних завдань модернізації системи вищої освіти має стати чітке прогнозування потреб суспільства на підготовку усунення структурних невідповідностей між потребами економіки та структурою підготовки і перепідготовки фахівців. Слід, наприклад, урахувати тенденцію зростання попиту на інженерів-механіків, інженерів-приладобудів-ників, енергетиків, хіміків-технологів, фахівців у галузі інформаційних технологій та електроніки. Ці явища мають місце і в таких розвинених країнах як Японія, де нині дефіцит інженерів становить майже мільйон осіб, Німеччині, де цей показник складає 1,5 млн. осіб, у США – 2,5 млн. осіб. У той же час в Україні зафіксовані випадки, коли випускники ВНЗ не можуть працевлаштуватися, оскільки їх професії не затребувані в економіці або рівень кваліфікації не відповідає вимогам роботодавця.

З огляду на це у вищій освіті має чітко прогнозуватися державне замовлення на основі моніторингових досліджень щодо його відповідності реальним соціальним потребам.

10. Безперервність і різноманітність системи освіти. В основу принципу покладена концепція "Навчання впродовж усього життя", яка є істотним елементом Зони європейської вищої освіти. Наразі суспільство, наука, економіка потребують мобільних, постійно оновлювальних знань, тому стратегія навчання протягом усього життя постає поряд із проблемою конкурентоспроможності. Ці функції може забезпечувати самостійне навчання і самоосвіта з метою забезпечення високої якості життя, а також післядипломна освіта. Біля 40% населення країн Європи активного віку (24-65 років) бере участь в освітніх програмах, що стимулюється наданням субсидій, грантів, компенсацією (до 50%) плати за навчання.

Післядипломна освіта у вигляді спеціалізації, стажування, клінічної ординатури, підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів може забезпечуватися:

- академіями, інститутами (центрами) підвищення кваліфікації, перепідготовки, вдосконалення, навчально-курсовими комбі-натами;

- підрозділами вищих закладів освіти;

- відповідними підрозділами в організаціях та на підприємствах.

У зв’язку з потребою “Навчання упродовж життя” одним з найбільш важливих завдань вищої школи є формування у випускників системи вмінь самоосвіти, які є основою неперервної освіти. Свого часу Д.І. Писарєв лаконічно окреслив сутність і значення самоосвіти в житті особистості: "Хто дорожить життям думки, той знає дуже добре, що справжня освіта є тільки самоосвіта і що вона розпочинається тільки з тієї хвилини, коли людина, розпорощавшись назавжди зі всіма школами, стає повним господарем свого часу і своїх занять»1.

11. Поєднання державного управління і громадського самоврядування в освіті. Цей принцип полягає у оптимальному розподілі функцій в управлінні освітою між державними органами та органами самоврядування ВНЗ за умов забезпечення університетської автономії. Аналізуючи проблему демократизації вищої освіти, ми вже зупинялися на проблемах поєднання державного управління і автономізації вищих навчальних закладів.

Єдність і наступність системи освіти.

Система вищої освіти в Україні побудована на принципі послідовності, який забезпечується внутрішньою єдністю структури освіти та узгодженістю ступенів і етапів навчально-виховного процесу (рис.1). Згідно Болонських угод мова повинна йти про використання прозорих схем та етапів підготовки фахівців, які будуть відкритими і порівнянними для різних країн. Як можлива модель пропонується двоступенева система освітньо кваліфікаційних рівнів за схемою "бакалавр-магістр". Перший етап в академічному плані повинен повністю забезпечити доступ до другого рівня підготовки магістра. Разом з цим освіта на рівні магістра дає право продовжити післядипломну освіту і здобути ступінь доктора наук (доктора філософії). Наступність в освітній практиці забезпечується також методично і психологічно обґрунтованою побудовою програм, підручників, дотриманням послідовності руху від простого до складного в отриманні знань та організації самостійної роботи студентів.

Реалізація головних принципів побудови вищої освіти в України має забезпечити ефективність її функціонування, підвищити статус освіти як “вікна у майбутнє”.

Згідно Державної Національної програми “Освіти (Україна ХХІ століття) вища освіта спрямована на забезпечення фундаментальної наукової, загальнокультурної та професійної підготовки фахівців, має визначати рівень науково-культурного прогресу українського суспільства, інтелектуального потенціалу нації та всебічний розвиток особистості як найвищої цінності суспільства.

 


Типи вищих навчальних закладів та основні напрями їх діяльності

Основні напрями діяльності вищого навчального закладу наступні:

- підготовка фахівців різних освітньо-кваліфікаційних рівнів;

- підготовка та атестація наукових, науково-педагогічних кадрів;

- науково-дослідна робота;

- спеціалізація, підвищення кваліфікації, перепідготовка кадрів;

- культурно-освітня, методична, видавнича, фінансово-господарська, виробничо-комерційна робота;

- здійснення зовнішніх зв’язків.

Вищий навчальний заклад у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, постановами Верховної Ради України, Указами і розпорядженнями Президента України, декретами, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, нормативними актами Міністерства освіти і науки України, галузевих міністерств і відомств.

Теперішнього часу в Україні функціонують наступні види вищих навчальних закладів:

1. Університет (класичний університет) – багатопрофільний вищий заклад освіти, який здійснює підготовку фахівців з вищою освітою природничих, гуманітарних, технічних та інших напрямів науки, техніки і культури за освітньо-професійними програмами всіх рівнів, проводить фундаментальні та прикладні наукові дослідження, є провідним науково-методичним центром, сприяє поширенню наукових знань та здійснює культурно-просвітницьку діяльність серед населення, має розвинуту інфраструктуру наукових і науково-виробничих установ і підприємств, високий рівень кадрового і матеріально-технічного забезпечення такої діяльності. Наразі в Україні діють як класичні, так і технічні, економічні, медичні, аграрні, педагогічні та інші університети, які здійснюють багатопрофільну підготовку висококваліфікованих фахівців з вищою освітою у відповідній галузі.

2. Академія – вищий навчальний заклад, який здійснює підготовку фахівців з вищою освітою за освітньо-професійними програмами всіх рівнів в окремо визначеній галузі знань або виробництва, проводить фундаментальні та прикладні наукові дослідження, є провідним науково-методичним центром у сфері своєї діяльності, має високий рівень кадрового та матеріально-технічного забезпечення.

3. Інститут– вищий заклад освіти, який функціонує самостійно або є структурним підрозділом університету, академії. Інститут здійснює підготовку фахівців з вищою освітою за освітньо-професійними програмами всіх рівнів у певній галузі науки, виробництва, освіти, мистецтва і культури, проводить на належному рівні наукову та науково-виробничу діяльність, має високий кадровий і матеріально-технічний потенціал.

4. Консерваторія (музична академія) – вищий навчальний заклад, який здійснює підготовку фахівців з вищою освітою за освітньо-професійними програмами всіх рівнів у галузі мистецтва і культури – музичних виконавців, композиторів, музикознавців, викладачів музичних дисциплін. Консерваторія проводить наукові дослідження, є провідним центром у сфері своєї діяльності, має високий рівень кадрового та матеріально-технічного забезпечення. Навчання в консерваторії повинно забезпечувати всебічну теоретичну і практичну підготовку музикантів до професійної виконавської і педагогічної діяльності.

5. Коледж – самостійний вищий навчальний заклад або структурний підрозділ університету, академії, інституту, який здійснює підготовку фахівців з вищою освітою за освітньо-професійними програмами бакалавра або молодшого спеціаліста з одного (кількох) споріднених напрямів підготовки або спеціальнос-тей, має необхідний кадровий потенціал, матеріально-технічну базу.

6. Технікум (училище) – вищий навчальний заклад або структурний підрозділ університету, академії, інституту, який здійснює підготовку фахівців з вищою освітою за освітньо-професійними програмами молодшого спеціаліста, має необхідний кадровий потенціал та матеріально-технічну базу.

Традиційно вищі навчальні заклади третього та четвертого рівнів акредитації мають свої підрозділи – інститути, факультети, кафедри, бібліотеки, наукові лабораторії, філії тощо.

Факультет – основний організаційний і навчально-науковий структурний підрозділ вищого навчального закладу третього та четвертого рівнів акредитації, що об’єднує відповідні кафедри і лабораторії. Факультет створюється рішенням вченої ради вищого навчального закладу за умови, що до його складу входить не менше трьох кафедр і на ньому навчається не менше 200 студентів денної (очної) форми навчання. Керівництво факультетом здійснює декан, який в залежності від кількості студентів може мати заступників.

Кафедра – це базовий структурний підрозділ ВНЗ, що проводить навчально-виховну і методичну діяльність з однією або кількох споріднених спеціальностей, спеціалізацій чи навчальних дисциплін, і здійснює наукову, науково-дослідну та науково-технічну діяльність за певним напрямом. Кафедра створюється рішенням вченої ради ВНЗ за умови, що до її складу входить не менше ніж п’ять науково-педагогічних працівників, для яких кафедра є основним місцем роботи, і не менше ніж три з яких мають науковий ступінь або вчене звання.

У вищих навчальних закладах І та ІІ рівнів акредитації структурними підрозділами є відділення і предметні (циклові) комісії. Керівництво вищим навчальним закладом згідно Закону України “Про вищу освіту” здійснює ректор (президент), директор, начальник та ін. Помічниками ректора є проректори з певних напрямів діяль-ності (навчальної, наукової, виховної, соціально-економічної тощо).








Дата добавления: 2015-04-10; просмотров: 1724;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.029 сек.